Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

En förskolebuss är en mobil verksamhet som tillhör en förskola. Förskolebussarna finns på förskolor i områden där det finns behov av fler förskoleplatser. Uppsala kommun har sju förskolebussar. De är placerade på förskolorna Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets.

På varje buss finns det plats för 22 barn. De äldre barnen på förskolan kan få en placering på bussen. Förskolans barnskötare och förskollärare är utbildade busschaufförer.

En dag med förskolebussen

Förskolebussen åker till en plats som ligger som mest 30 minuters resväg från förskolan. Barnen besöker platser som annars kan vara svåra att komma till. Till exempel Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer. Vid 9.00 åker bussen till dagens lärmiljö och den är tillbaka 15.00. Före 9.00 och efter 15.00 är barnen på förskolan med de andra barnen.

Alla nödvändiga funktioner finns på bussen

Förskolebussen är utrustad med en köksavdelning med varmt och kallt vatten, en toalett, barnstolar, GPS och alkolås. Det finns också telefoner, krispärm med handlingsplaner, förbandsväskor och reflexvästar. Förskolan gör brandövningar med barnen på bussen två gånger per år.

Läs ett reportage om förskolebussen Frida

Förskolor med buss

Dessa förskolor har en förskolebuss:

  • Frodeparkens förskola
  • Ringarens förskola
  • Kamomillens förskola
  • Lyckebo förskola
  • Höganäs förskola
  • Boländernas förskola
  • Årikets förskola.

Nyheter om förskola och familjedaghem

  • Nu kan du som vårdnadshavare tycka till om förskolan

    I dag skickar kommunen ut en enkät till dig som har barn som går i kommunal eller fristående förskola eller familjedaghem. Syftet med enkäten är att undersöka vad du tycker om ditt barns barnomsorg. Sista dagen att svara är 23 februari.

  • Uppsala kommun i ny studie – hoppas stärka barns skolframgångar

    Våren 2025 inleder Uppsala kommun en studie för att förbättra övergångarna mellan olika skolformer. Vad behöver skolan veta för att barnet ska få bäst förutsättningar att lyckas?

  • Pedagogiska priset för förskolan går till Joakim Bohlin

    Joakim Bohlin, förskollärare på Uppsävja förskola, vinner Uppsala kommuns pedagogiska lärarpris för förskolan 2024. Vårdnadshavarna som nominerat Joakim tycker att han har en enastående förmåga att väcka nyfikenhet och engagemang hos barnen och att han ger barnen chans att utvecklas i sin egen takt.

Se fler nyheter
  • Skolval 2025

    Information om skolvalet till grundskolan hösten 2025.

  • Utveckla digitaliseringen i undervisningen

    "Vi ser barnen som aktiva medieproducenter i stället för passiva mediekonsumenter"

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Höjda kunskapsresultat och likvärdig skola

    Ett av skolans viktigaste uppdrag är att kompensera för barns och ungas skillnader i uppväxtvillkor. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn och elever få en likvärdig chans att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Många verksamheter behöver fungera och samverka för att nå målet om en likvärdig skola.