Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om du arbetar eller studerar

Barnet har rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet så lång tid som du arbetar eller studerar plus restid. Du har inte rätt att ha barnet på förskola eller familjedaghem när du gör andra saker som till exempel fritidsaktiviteter eller att handla.

Rätten till plats gäller från 6.30 till 18.30 på vardagar.

Om du arbetar kvällar, nätter eller helger

Om du arbetar tidiga morgnar, kvällar, nätter eller helger och saknar barnomsorg under den tiden, kan ditt barn ha rätt till omsorg. Det är antagningen för förskola som beslutar om ditt barn har rätt till barnomsorg utanför ordinarie öppettider.

Du kan också ha rätt till omsorg måndag-fredag i samma omfattning som du arbetar, om arbetet utförs under exempelvis en helg eller natt. Då kan barnet gå i förskolan när du är ledig för inarbetad tid.

Ansök om omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds. (PDF, 84 KB)

Ringarens förskola har barnomsorg tidig morgon, kväll, natt och helg.

Om du är arbetssökande

Om någon av vårdnadshavarna är aktivt arbetssökande har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka. 

Om du arbetar enstaka dagar kan ditt barn vara på förskolan den tid du behöver för arbete och resor till och från arbetet.

Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem när du blir arbetslös gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter att du blivit arbetslös.

Om du är föräldraledig

Om vårdnadshavare är föräldraledig för ett syskon till barnet, har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka. Förskolan/familjedaghemmet har rätt att bestämma hur dessa 20 timmar förläggs.

Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter syskonets födelse.

Om du är gravid och tar ut ledighet inom en månad före syskons födelse får ditt barn som går i förskolan behålla sin vistelsetid. Om du tar ut ledighet tidigare än en månad före syskons födelse gäller vanliga regler för vistelsetid.

Du kan ansöka om fler timmar (utökad vistelsetid) i förskola om du ska arbeta eller studera under din föräldraledighet. Du kan bara ansöka om mer tid om din sysselsättning inklusive restid är mer än 20 timmar per vecka. Uppdatera dina inkomstuppgifter innan du söker om utökad tid för studier eller arbete.

Ansök om fler timmar i förskola (utökad vistelsetid) via formulär.

Om du är sjukskriven

Om vårdnadshavare är sjukskriven upp till två månader behåller barnet sin vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavare är sjukskriven längre än två månader har barnet rätt till 20 timmar per vecka. Vid behov kan du ansöka om utökad vistelsetid utifrån särskilda skäl.

Läs om vad som gäller om du vill ansöka om mer tid av särskilda skäl

Anmäl ändrad vistelsetid

Om du ändrar sysselsättning (till exempel börjar jobba eller slutar studera), eller tid för sysselsättning (till exempel ändrar antal timmar du jobbar eller studerar) ska du anmäla ändrad vistelsetid för ditt barn och lämna en ny inkomstanmälan.

Det gäller oavsett om du arbetar, studerar, är föräldraledig, arbetssökande eller sjukskriven.

Du ska ändra ditt barns vistelsetid minst 14 dagar innan schemaändringen ska börja gälla. Det är särskilt viktigt om du hämtar eller lämnar nära förskolans öppnings- och stängningstider.

Anmäl ändrad vistelsetid via e-tjänst.

Kontakta antagning för förskola och familjedaghem

E-post

antagningforskola@uppsala.se

Telefon

0771-727 001

Telefontid: 9.30-11.30 måndag, onsdag och torsdag. 

Postadress

Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
Antagning förskola
753 75 Uppsala

Hjälp av Kontaktcenter

På tisdagar och fredagar 11.00–15.00 kan du via Kontaktcenter få support av en handläggare från Antagningen.

Kontaktcenter kan hjälpa dig med ärenden som gäller antagning till förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb. Till exempel: hjälp med att hitta förskola och fritidshem, söka till en förskola och ändra inkomstuppgift. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan de hjälpa dig på plats.

Kontaktcenter ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2.
Öppettider Kontaktcenter

Nyheter om förskola och familjedaghem

  • Nu kan du som vårdnadshavare tycka till om förskolan

    I dag skickar kommunen ut en enkät till dig som har barn som går i kommunal eller fristående förskola eller familjedaghem. Syftet med enkäten är att undersöka vad du tycker om ditt barns barnomsorg. Sista dagen att svara är 23 februari.

  • Uppsala kommun i ny studie – hoppas stärka barns skolframgångar

    Våren 2025 inleder Uppsala kommun en studie för att förbättra övergångarna mellan olika skolformer. Vad behöver skolan veta för att barnet ska få bäst förutsättningar att lyckas?

  • Pedagogiska priset för förskolan går till Joakim Bohlin

    Joakim Bohlin, förskollärare på Uppsävja förskola, vinner Uppsala kommuns pedagogiska lärarpris för förskolan 2024. Vårdnadshavarna som nominerat Joakim tycker att han har en enastående förmåga att väcka nyfikenhet och engagemang hos barnen och att han ger barnen chans att utvecklas i sin egen takt.

Se fler nyheter
  • Skolval 2025

    Information om skolvalet till grundskolan hösten 2025.

  • Utveckla digitaliseringen i undervisningen

    "Vi ser barnen som aktiva medieproducenter i stället för passiva mediekonsumenter"

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Höjda kunskapsresultat och likvärdig skola

    Ett av skolans viktigaste uppdrag är att kompensera för barns och ungas skillnader i uppväxtvillkor. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn och elever få en likvärdig chans att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Många verksamheter behöver fungera och samverka för att nå målet om en likvärdig skola.