Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Här hittar du information om hur du som är nyanländ i Sverige söker skola och förskola.

    Med anledning av kriget i Ukraina har kommunen samlat information på uppsala.se. Där finns vägledning kring att söka uppehållstillstånd eller asyl.

    Information for people coming from Ukraine to Uppsala

  2. Inskrivning vid skola eller förskola

    Du som är nyanländ, som har varit i Sverige i mindre än fyra år, och ska söka plats på förskola eller skola kan skriva in dig genom att besöka mottagningen för nyanlända eller skicka en ifylld inskrivningsblankett.

    Du som söker förskola eller skola och har kommit till Uppsala från Ukraina enligt Massflyktsdirektivet behöver ha kontaktat Migrationsverket innan du registrerar dig på mottagningen, men du behöver inte ha fått Migrationsverkets beslut.

    Blankett för inskrivning (PDF, 244 KB)

    Vår mottagning

    Vår mottagning finns i Stadshuset på Stadshusgatan 2. När du kommer till oss första gången registrerar vi dig för att gå i skola eller förskola. Vi bokar också tid för att ta reda på dina behov och förkunskaper. Det görs vid ett senare tillfälle och kallas kartläggning. Om du behöver tolk vid kartläggningen bokar vi det. Om du har ett LMA-kort eller uppehållstillståndskort är det bra om du tar med dig det. Om du inte är folkbokförd i Uppsala kommun ännu, kan du behöva visa upp ett bostadskontrakt.

    Skicka inskrivningsblanketten

    Du kan skicka den ifyllda blanketten med e-post eller skriva ut den och skicka med vanlig post. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Det är viktigt att du fyller i den adress och telefonnummer som du kan nås på. Om du är asylsökande måste du ange det dossiernummer eller beteckningsnummer som finns på LMA-kortet från Migrationsverket. Tänk på att alla uppgifter måste finnas med för att vi ska kunna ta reda på dina behov och förkunskaper.

  3. Kartläggning och ansökan

    Vi tar reda på vad du kan och behöver lära dig för att se till att du får rätt skolgång. Du får också möjlighet att välja skola. En tolk kan vara med om det behövs.

    • Om du ska gå i grundskola till och med årskurs 3 hjälper handläggaren till med ansökan i samband med kartläggningen. I dessa åldrar placeras du i ordinarie undervisningsgrupp.
    • Om du ska gå i grundskolans årskurs 4–9 hjälper handläggaren dig att ansöka till skola som har förberedelseklass i samband med kartläggningen. I en förberedelseklass läggs fokus bland annat på språkinlärning.
    • Om du ska gå i gymnasiet berättar handläggaren om dina olika alternativ under kartläggningen. Du placeras sedan i språkintroduktionsklass (SPRINT) eller får veta vilka andra alternativ som finns, till exempel nationellt program eller vuxenutbildning.
  4. Skolor med undervisning på engelska

    Tre skolor har undervisning på svenska och engelska, eller endast engelska. Om du vill att ditt barn går i en av dessa skolor ska du kontakta skolan för mer information. Du ska ändå skicka en inskrivningsblankett till vår mottagning.

    Internationella Engelska skolan

    Internationella Engelska skolan — svensk läroplan

    Till Internationella Engelska skolan  

    Kvarngärdesskolan – Uppsala International School

    Engelskspråkig klass – undervisning endast på engelska, BLIC – svensk läroplan

    Till Kvarngärdesskolan

    Uppsala International School (UIS)

    Brittisk läroplan, avgift tas ut per termin

    Till Uppsala International School 

  5. Ungdom som fyllt 18 år

    Har du uppehållstillstånd och är på väg att fylla 20 år? Fram till höstterminen det år du fyller 20 år har du möjlighet att påbörja en Språkintroduktionsutbildning. Efter det hänvisas du till vuxenutbildningen. Läs om vuxenutbildningen.

    Du som är asylsökande och äldre än 18 år har inte möjlighet att söka plats på språkintroduktion (SPRINT). Har du börjat på SPRINT innan du fyllt 18 år har du möjlighet att fortsätta på programmet.

    För dig som inte kan börja på SPRINT finns det kurser på studieförbund och andra organisationer där vuxna asylsökande kan lära sig svenska.

    Se kurser för asylsökande på Folkuniversitetets webbplats.

    Läs om språkcafé på Röda korsets webbplats.

    Ungdomar som är behöriga kan söka till ett nationellt gymnasieprogram.

    Sök till ett nationellt program.

    Vill du läsa SFI, yrkes- eller vuxenutbildning, kontakta vuxenutbildningen

    Mer information om vuxenutbildningen hittar du här.

  6. Kontakt

    Kontakta mottagningen för nyanlända

    Öppettider för besök:

    Måndag 9.00–11.30
    Onsdag  13.00-16.00

    Du kan även besöka Kontaktcenter.

    För kontakt med mottagningen mejla till vår e-post.

    Vi har stängt från måndag 23 december till måndag 6 januari 2025.

    Vi har stängt onsdag 5 februari på grund av planering.

    Besöksadress:
    Stadshuset på Stadshusgatan 2

Nyheter om förskola och familjedaghem

  • Uppsala kommun i ny studie – hoppas stärka barns skolframgångar

    Våren 2025 inleder Uppsala kommun en studie för att förbättra övergångarna mellan olika skolformer. Vad behöver skolan veta för att barnet ska få bäst förutsättningar att lyckas?

  • Pedagogiska priset för förskolan går till Joakim Bohlin

    Joakim Bohlin, förskollärare på Uppsävja förskola, vinner Uppsala kommuns pedagogiska lärarpris för förskolan 2024. Vårdnadshavarna som nominerat Joakim tycker att han har en enastående förmåga att väcka nyfikenhet och engagemang hos barnen och att han ger barnen chans att utvecklas i sin egen takt.

  • Kommunen inför bytesperioder i förskolan

    Från och med augusti 2025 kommer vårdnadshavare som vill byta förskola endast kunna göra det vid fyra tillfällen per år, två på våren och två på hösten. Förändringen kommer underlätta för förskolorna att ta emot barnen. De nya reglerna kommer även bli tydligare och enklare för vårdnadshavarna. Förändringarna träder i kraft för barn som önskar byta förskola från och med placeringsstart i augusti 2025.

Se fler nyheter
  • Skolval 2025

    Information om skolvalet till grundskolan hösten 2025.

  • Utveckla digitaliseringen i undervisningen

    "Vi ser barnen som aktiva medieproducenter i stället för passiva mediekonsumenter"

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Höjda kunskapsresultat och likvärdig skola

    Ett av skolans viktigaste uppdrag är att kompensera för barns och ungas skillnader i uppväxtvillkor. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn och elever få en likvärdig chans att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Många verksamheter behöver fungera och samverka för att nå målet om en likvärdig skola.