Innehåll
-
I korthet
Här hittar du information om hur du som är nyanländ i Sverige söker skola och förskola.
Med anledning av kriget i Ukraina har kommunen samlat information på uppsala.se. Där finns vägledning kring att söka uppehållstillstånd eller asyl.
Information for people coming from Ukraine to Uppsala -
Inskrivning vid skola eller förskola
Du som är nyanländ, som har varit i Sverige i mindre än fyra år, och ska söka plats på förskola eller skola kan skriva in dig genom att besöka mottagningen för nyanlända eller skicka en ifylld inskrivningsblankett.
Du som söker förskola eller skola och har kommit till Uppsala från Ukraina enligt Massflyktsdirektivet behöver ha kontaktat Migrationsverket innan du registrerar dig på mottagningen, men du behöver inte ha fått Migrationsverkets beslut.
Blankett för inskrivning (PDF, 244 KB)
Vår mottagning
Vår mottagning finns i Stadshuset på Stadshusgatan 2. När du kommer till oss första gången registrerar vi dig för att gå i skola eller förskola. Vi bokar också tid för att ta reda på dina behov och förkunskaper. Det görs vid ett senare tillfälle och kallas kartläggning. Om du behöver tolk vid kartläggningen bokar vi det. Om du har ett LMA-kort eller uppehållstillståndskort är det bra om du tar med dig det. Om du inte är folkbokförd i Uppsala kommun ännu, kan du behöva visa upp ett bostadskontrakt.
Skicka inskrivningsblanketten
Du kan skicka den ifyllda blanketten med e-post eller skriva ut den och skicka med vanlig post. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Det är viktigt att du fyller i den adress och telefonnummer som du kan nås på. Om du är asylsökande måste du ange det dossiernummer eller beteckningsnummer som finns på LMA-kortet från Migrationsverket. Tänk på att alla uppgifter måste finnas med för att vi ska kunna ta reda på dina behov och förkunskaper.
-
Kartläggning och ansökan
Vi tar reda på vad du kan och behöver lära dig för att se till att du får rätt skolgång. Du får också möjlighet att välja skola. En tolk kan vara med om det behövs.
- Om du ska gå i grundskola till och med årskurs 3 hjälper handläggaren till med ansökan i samband med kartläggningen. I dessa åldrar placeras du i ordinarie undervisningsgrupp.
- Om du ska gå i grundskolans årskurs 4–9 hjälper handläggaren dig att ansöka till skola som har förberedelseklass i samband med kartläggningen. I en förberedelseklass läggs fokus bland annat på språkinlärning.
- Om du ska gå i gymnasiet berättar handläggaren om dina olika alternativ under kartläggningen. Du placeras sedan i språkintroduktionsklass (SPRINT) eller får veta vilka andra alternativ som finns, till exempel nationellt program eller vuxenutbildning.
-
Skolor med undervisning på engelska
Tre skolor har undervisning på svenska och engelska, eller endast engelska. Om du vill att ditt barn går i en av dessa skolor ska du kontakta skolan för mer information. Du ska ändå skicka en inskrivningsblankett till vår mottagning.
Internationella Engelska skolan
Internationella Engelska skolan — svensk läroplan
Till Internationella Engelska skolan
Kvarngärdesskolan – Uppsala International School
Engelskspråkig klass – undervisning endast på engelska, BLIC – svensk läroplan
Uppsala International School (UIS)
Brittisk läroplan, avgift tas ut per termin
-
Ungdom som fyllt 18 år
Har du uppehållstillstånd och är på väg att fylla 20 år? Fram till höstterminen det år du fyller 20 år har du möjlighet att påbörja en Språkintroduktionsutbildning. Efter det hänvisas du till vuxenutbildningen. Läs om vuxenutbildningen.
Du som är asylsökande och äldre än 18 år har inte möjlighet att söka plats på språkintroduktion (SPRINT). Har du börjat på SPRINT innan du fyllt 18 år har du möjlighet att fortsätta på programmet.
För dig som inte kan börja på SPRINT finns det kurser på studieförbund och andra organisationer där vuxna asylsökande kan lära sig svenska.
Se kurser för asylsökande på Folkuniversitetets webbplats.
Läs om språkcafé på Röda korsets webbplats.
Ungdomar som är behöriga kan söka till ett nationellt gymnasieprogram.
Sök till ett nationellt program.
Vill du läsa SFI, yrkes- eller vuxenutbildning, kontakta vuxenutbildningen
-
Kontakt
Kontakta mottagningen för nyanlända
Öppettider för besök:
Måndag 9.00–11.30
Onsdag 13.00-16.00Du kan även besöka Kontaktcenter.
För kontakt med mottagningen mejla till vår e-post.
Vi har stängt från måndag 23 december till måndag 6 januari 2025.
Vi har stängt onsdag 5 februari på grund av planering.
E-post:skola.nyanlanda@uppsala.seBesöksadress:Stadshuset på Stadshusgatan 2