Innehåll
-
I korthet
Fritidshem är för elever i förskoleklass till och med årskurs 6. Fritidshem erbjuder omsorg och tillsyn före och efter skoldagen samt på skollov.
De flesta fritidshem finns i anslutning till en grundskola. Det finns också fristående fritidshem som inte tillhör någon särskild skola.
Kostnaden för fritidshem baseras på hushållets gemensamma inkomst. Har du fler barn på fritidshem får du syskonrabatt om barnen är folkbokförda på samma adress.
Det finns även fritidsklubbar, för elever i årskurs 4-6. Läs om fritidsklubbar. Fritidshem och fritidsklubb är det som ibland kallas för fritids.
-
Sök plats på fritidshem
Sök plats på fritidshem via e-tjänst
Du ansöker om plats på det fritidshem som ligger i anslutning till den skola barnet har fått sin placering på. Barn som börjar i förskoleklass kan få plats i fritidshem tidigast från och med 1 augusti.
Svara på erbjudandet och lämna inkomstanmälan
När barnet får erbjudande om plats i fritidshem behöver du som vårdnadshavare svara på erbjudandet. Om ni är två vårdnadshavare måste båda svara.
Du som vårdnadshavare behöver också lämna en inkomstanmälan. Den ligger till grund för avgiften.
Svara på erbjudande och lämna inkomstanmälan via e-tjänst
Gör en ny ansökan om du byter sysselsättning
Om du som vårdnadshavare byter sysselsättning måste du göra en ny ansökan. Med sysselsättning menas om du arbetar, är arbetssökande, studerar eller är föräldraledig.
Gör en årlig ansökan från och med årskurs 4
Du som har fått en placering på fritidshem behåller platsen till och med årskurs 3. Från och med årskurs 4 måste du göra en ny ansökan, då pågår placeringen ett läsår i taget och söks om inför varje hösttermin.
Ansökan om plats av särskilda skäl
Om ditt barn har behov av plats på grund av särskilda skäl ska du fylla i och skicka in en blankett.
Ansök om plats i fritidshem på grund av särskilda skäl (PDF, 225 KB)
Information angående rätt till plats i fritidshem på grund av särskilda skäl (PDF, 108 KB)
Skicka din ansökan till:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
Myndighetsenheten
753 75 UppsalaOm du har frågor om utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl kan du kontakta Myndighetsenheten via telefon eller e-post.
Telefon: 018-727 32 07
E-post: myndighetsenheten@uppsala.se -
Säg upp plats på fritidshem
Säg upp plats på fritidshem via e-tjänst
Om du vill säga upp barnets plats loggar du in i e-tjänsten och säger upp platsen. Om ni är två vårdnadshavare måste den andra personen också logga in i e-tjänsten för att bekräfta uppsägningen.
Uppsägningstiden är en månad och räknas från det datum som uppsägningen bekräftats av den andra vårdnadshavaren. Du betalar avgift under uppsägningstiden.
Om ditt barn byter skola och vill fortsätta på fritidshem ska du ansöka om fritidshem på den nya skolan. Vid byte avslutas den gamla placeringen automatiskt när den nya placeringen börjar.
-
Hitta fritidshem
-
Kostnad för fritidshem
Kostnaden för fritidshem är 2 procent av hushållets inkomster, men den blir aldrig högre än maxavgiften. Du betalar avgiften även om ditt barn är sjukt eller ledigt.
Se Avgift för förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb
-
Aktiviteter på fritidshem
På fritidshemmet kan barnet spela spel, pyssla, läsa läxor, vara med på utflykter, äta mellanmål och mycket annat tillsammans med kompisarna. Det finns pedagoger på plats.
Fritidshem kompletterar utbildningen i förskoleklass och grundskola och erbjuder aktiviteter med koppling till läroplanens centrala innehåll.
Du som vårdnadshavare lämnar ett schema till fritidshemmet med information om barnets tider.
-
Rätten till fritidshem
Alla elever har rätt till fritidshem från och med förskoleklass till och med årskurs 6.
Eleven får vara på fritidshem i den omfattning som behövs för att vårdnadshavarna ska kunna arbeta eller studera. Det gäller även under skollov.
I vissa fall kan eleven ha rätt till fritidshem i större omfattning. Då krävs en ansökan om plats av särskilda skäl.
Om du som vårdnadshavare är föräldraledig
Om du som vårdnadshavare är föräldraledig får ditt barn vara på fritidshem efter skoldagens slut och fram till 15.30. Eleven har inte rätt till fritidshem innan skoldagen börjar eller under skollov.
Placeringen avslutas vid skolavslutningen. Du måste göra en ny ansökan om fritidshem inför höstterminen.
Barnet har rätt att behålla platsen i den omfattning de tidigare beviljats en månad efter syskonets födelse.
Du kan ansöka om fler timmar (utökad vistelsetid) i fritidshem om du ska arbeta eller studera under din föräldraledighet. Uppdatera dina inkomstuppgifter innan du söker om utökad tid för studier eller arbete.
Utökad vistelsetid i förskola eller fritidshem under föräldraledighet
Om du som vårdnadshavare är sjukskriven
Om du som vårdnadshavare är sjukskriven upp till två månader behåller barnet sin plats på fritidshemmet.
Om en vårdnadshavare är långtidssjukskriven eller sjukskriven mer än två månader behöver ni göra en ansökan om plats av särskilda skäl via myndighetsenheten.
Ansök om plats i fritidshem på grund av särskilda skäl (PDF, 225 KB)
Om du som vårdnadshavare är arbetssökande
Om du som vårdnadshavare är arbetssökande får ditt barn vara på fritidshem efter skoldagens slut och fram till 15.30. Eleven har inte rätt till fritidshem innan skoldagen börjar eller under skollov.
Placeringen avslutas vid skolavslutningen. Du måste göra en ny ansökan om fritidshem inför höstterminen.
Barnet har rätt att behålla platsen i den omfattning de tidigare beviljats en månad efter att du som vårdnadshavare blev arbetssökande.
Se kriterier för placering i fritidshem och pedagogisk omsorg
-
Kontakt
Kontakta antagning för förskola och familjedaghem
Telefon
0771-727 001
Menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem.
Menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb.Telefontider måndag, onsdag och torsdag: 9.30–11.30
E-post
Postadress
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
Antagning förskola
753 75 UppsalaHjälp av Kontaktcenter
På tisdagar och fredagar mellan kl 11.00 – 15.00 kan du via Kontaktcenter få support av en handläggare från Antagningen.
Kontaktcenter kan hjälpa dig med ärenden som gäller antagning till förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb. Till exempel: hjälp med att hitta förskola och fritidshem, söka till en förskola och ändra inkomstuppgift. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan de hjälpa dig på plats.
Kontaktcenter ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2.
Öppettider KontaktcenterAvvikande öppettid
Tisdag den 1 oktober har Antagningen stängt. Det går bra att skicka din fråga till vår funktionsbrevlåda på ovanstående e-postadress.