Prao (praktisk arbetslivsorientering) är sammanlagt tio dagar i årskurs 8 och 9 i grundskolan. Det är din skola som ansvarar för att du som elev kan ha prao.
Med prao kan du prova olika yrken
Med prao (praktisk arbetslivsorientering) kan du prova olika yrken och se vad som passar för dig. Det kan vara bra för dig när du ska välja till gymnasiet och senare när du ska jobba eller studera vidare.
Prao ger dig:
- kunskaper om arbetsmarknaden
- en första kontakt med arbetslivet
- större chans att påverka din framtid
- erfarenhet av olika yrkesområden
- chansen att upptäcka ett drömjobb.
Ordna egen eller sök praoplats
Du som elev ska i första hand ordna med egen praoplats. Du kan också söka om en plats i e-tjänsten Samverka.nu. Systemet är nytt för oss så än så länge finns det inte så många praoplatser att välja på.
Om du inte kan ordna med egen praoplats eller hittar en praoplats i Samverka.nu ska du kontakta den som är ansvarig för prao på din skola i så god tid som möjligt.
Registrera din praoplats
När du har en egen praoplats ska du registrera den. Du registrerar din praoplats genom att logga in i systemet via skolportalen.
Är du vårdnadshavare eller annan anhörig som kan erbjuda en praoplats, kan du också registrera den i Samverka.nu.
Registrera praoplats i e-tjänsten samverka.nu
Företagare registrerar plats i Samverka.nu
Du som företagare och arbetsgivare kan ta emot praoelever från grundskolan. Du registrerar ditt företag, din arbetsplats och erbjuder praoplats enkelt i en e-tjänst.
Läs om vad som gäller när du erbjuder praoplats