Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Kommunens utgångspunkt är att så många som möjligt ska få plats på den skola de sökt till.

    Om en kommunal skola inte har plats för alla som sökt till den, gör kommunen ett urval utifrån grupper, prioriteringsordning, syskonförtur och relativ närhet.

    Sök flera skolor. Det ökar möjligheten att få en skola som du vill att ditt barn ska gå på.

  2. Om kommunens regler för antagning till skola

    Uppsala kommun tar hänsyn till vårdnadshavares önskemål om skola i så stor utsträckning som möjligt. Kommunen försöker också säkra att barnet ska gå i en skola nära hemmet.

    Det är viktigt att du som vårdnadshavare söker till flera skolor. Då är det större chans för att ditt barn får plats på en skola som du vill att ditt barn ska gå på.

    När en kommunal skola inte har plats för alla som önskat den gör kommunen ett urval från dessa grupper och ordning (regler som gäller från och med 1 januari 2025):

    1. Elever som bara har den skolan nära sitt hem

    Detta gäller endast för elever som bara har en skola inom avståndsgränserna. Avståndsgränserna är:

    • Två kilometer från hemmet för förskoleklass–årskurs 3.
    • Fyra kilometer från hemmet för årskurs 4–9.
    • Om eleven inte har någon skola inom detta avstånd, får eleven förtur till den närmaste skolan i sitt skolskjutsområde.

    2. Elever som har sökt till skolan och lämnat en komplett ansökan

    • Om eleven har två vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna godkänna ansökan. Då blir ansökan komplett.

    3. Elever som inte har sökt skolan eller inte lämnat en komplett ansökan

    • Elever som inte har sökt någon skola eller som inte får något av sina val placeras sist.

    Om det finns fler elever i en grupp (1-3 ovan) än vad det finns platser på en skola, gör kommunen dessutom ett urval utifrån:

    • syskonförtur
    • relativ närhet.

    Kommunens antagningsregler är beslutade av utbildningsnämnden.

    Läs Kriterier för val och placering i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola

  3. Syskonförtur

    Syskonförtur gäller för barn som söker till förskoleklass-årskurs 3 och som har syskon som går i förskoleklass–årskurs 3 på den sökta skolan. Syskon är barn som är folkbokförda i samma hushåll.

  4. Relativ närhet

    Kommunen använder relativ närhet för att alla barn ska få plats på en skola så nära hemmet som möjligt. 

    Så här räknar kommunen ut relativ närhet:

    • Vi mäter avståndet mellan barnets folkbokföringsadress och den valda skolan.
    • Vi jämför avståndet till den valda skolan med avståndet till den närmaste eller näst närmaste skolan för att få fram skillnaden i avstånd. Skillnaden är den relativa närheten.

    Det är skolans ordinarie adress som räknas även om skolan har sin verksamhet på en tillfällig adress. 

    Sen jämför vi den relativa närheten för alla som har sökt samma årskurs i samma skola.

    Om två barn valt samma skola och bara ett av dem kan få en plats, så är det barnet som har längst relativt avstånd till den alternativa skolan som har rätt till platsen. 

    Bild relativ närhet

    Bildtext med exempel: William har 700 meter till den skola han valt och 850 meter till sin näst närmaste skola (850-700=150 meter). Sofia har 500 meter till skolan hon valt och 600 meter till sin näst närmaste skola (600-500=100 meter). I det här fallet blir det William som får platsen på den valda skolan eftersom han skulle få längre till den alternativa skolan.

    Se fler exempel på hur relativ närhet fungerar. (PDF, 113 KB)

    Alla val mäts samtidigt och påverkar inte varandra. Du får inte sämre möjlighet att komma in på ditt andra val om du inte får ditt första val, i jämförelse med de som valt skolan som första val. Det är den relativa närheten som avgör vilket barn som får platsen.

    Så mäter vi avstånd

    För att mäta avstånd till skolan använder vi oss av datoriserade beräkningar som använder ett adressregister och digitalt vägnät som grund. Beräkningen görs på samma sätt för alla elever vilket gör att alla behandlas lika. Om du gör en egen mätning i till exempel Eniro eller Google kan du få andra avstånd än kommunen.

  5. Om du flyttar till eller inom Uppsala kommun

    Om du flyttar till eller inom Uppsala kommun och behöver söka ny skola måste du styrka din ansökan med ett köpekontrakt eller hyreskontrakt.

    Du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover. Kontraktet måste visa den nya adressen och datum för när du ska flytta in. När du gör din ansökan i e-tjänsten ska du bifoga kopia på kontraktet.

    För att kunna beräkna relativ närhet behöver vi utgå från rätt adress när vi mäter.

    Se en karta för 2024/2025 med skolor i närheten av din adress  

    Tillträdesdatum och adress ska finnas med. Dölj säljarens personuppgifter. Du ska göra flyttanmälan innan eller i samband med skolstarten.

    Om du ska hyra bostad i andra hand ska bostadskontraktet kompletteras med ett beslut från hyresvärden om att andrahandsuthyrningen är godkänd. Du ska också skicka in kopia från Skatteverket på folkbokföringsändringen. Det gäller också om du är inneboende i en privat bostad. Om det inte är möjligt, till exempel för att familjen bor utomlands, kontakta antagning grundskola.

    Enligt folkbokföringslagen ska du vara folkbokförd där du är bosatt, det vill säga där du regelbundet har din dygnsvila. Uppstår det misstanke om att du är felaktigt folkbokförd anmäler kommunen det till Skatteverket för utredning.

    Läs om folkbokföringslagen på skatteverket.se 

  6. Om du inte får plats på någon av skolorna du sökt

    Alla skolpliktiga barn är garanterade en skolplats i kommunen.

    Om du inte får plats i någon av de skolor du har önskat placeras du i första hand i den närmaste kommunala skola i ditt skolskjutsområde som har plats. I andra hand får ditt barn plats i den närmaste skolan utanför ditt skolskjutsområde.

    Se skolskjutsområden

  7. Om du vill lämna synpunkter eller överklaga

    Du kan lämna synpunkter eller överklaga

    Skolplaceringar följer kommunens regler. Utbildningsnämnden beslutar om reglerna. Om du inte får plats på den skola du vill att ditt barn ska gå på beror det på att skolan inte har plats för fler elever. Eller att ditt barn inte har rätt till ledig plats enligt reglerna.

    Lämna synpunkter

    Om du har synpunkter på den skolplacering som ditt barn fått kan du skicka in dina synpunkter.

    Du får svar från en tjänsteperson i kommunen. En synpunkt är inte samma som ett överklagande. Om du i synpunkten skriver att du överklagar beslutet hanteras det som ett överklagande.

    Lämna din synpunkt om skolplacering

    Överklaga skolplacering

    Om du tycker att kommunen har tagit fel beslut om skolplaceringen för ditt barn så kan du överklaga beslutet. Följ instruktionen som finns i ditt beslut om skolplacering.

    Om du som vårdnadshavare överklagar ett beslut skickar kommunen vidare ärendet till Skolväsendets överklagandenämnd. Du måste skicka in överklagan i tid för att ditt ärende ska prövas. Om barnet har två vårdnadshavare ska båda skriva under överklagandet för att det ska vara giltigt.

    Skolväsendets överklagandenämnd är en oberoende myndighet. Om du har frågor om ditt överklagande och beslutet ska du vända dig till dem.

    Läs om och kontakta Skolväsendets överklagandenämnd

  8. Regler för antagning på fristående skolor

    Om du söker till en fristående skola gäller andra regler för antagning. Kontakta skolan för att få veta mer om deras regler och kösystem. Friskolor får göra urval baserat på:

    • anmälningsdatum
    • syskonförtur
    • geografisk närhet.
  9. Börja skolan ett år tidigare eller ett år senare

    I Sverige är det skolplikt från sex års ålder, då barnet börjar i förskoleklass. Därefter börjar barnet i årskurs ett det år det fyller sju år.

    Uppsala kommun erbjuder inte barn i kommunala grundskolor att börja i förskoleklass tidigare än höstterminen det år de fyller sex år. Friskolor kan ha andra regler.

    Läs mer om att börja skolan ett år tidigare eller ett år senare

  10. Kontakt

    Kontakta antagning för grundskola

    Vänd dig till antagning grundskola om du har frågor om att söka skola och förskoleklass. Du kan också få hjälp av Kontaktcenter med att hitta och ansöka om skola. Kontaktcenter finns i Stadshuset på Stadshusgatan 2. 
    Se Kontaktcenters öppettider

    E-post:
    antagning.grundskola@uppsala.se

    Telefon:

    Vi håller telefonen stängd 23 december–7 januari.

    0771-72 70 01
    Menyval 3 för grundskola, menyval 2 för fritidshem.
    Telefontid: måndagar och onsdagar 9.30-11.30.

    Postadress

    Uppsala kommun
    Utbildningsförvaltningen, antagning grundskola
    753 75 Uppsala