Komvux är en förkortning för kommunal vuxenutbildning. Komvux är för vuxna som inte har komplett utbildning från grundskola eller gymnasieskola.
Elever kan läsa enstaka kurser eller en hel yrkesutbildning för att sedan till exempel fortsätta studera på högskolan, yrkeshögskolan eller jobba.
Inom komvux finns också svenska för invandrare (sfi) och anpassad utbildning för vuxna.
Elever kan börja på komvux från och med den 1 juli det år man fyller 20 år. Krav är också att vara bosatt i Sverige, sakna de kunskaper som utbildningen ger och ha förutsättningar att klara utbildningen. Den som är yngre än 20 år men har avslutat gymnasiet kan också läsa på komvux.
Kommunen är huvudman för all komvux. Det betyder att kommunen har ansvar för att utbildningen följer alla krav och regler.
Uppsala kommun har både komvux i egen regi och upphandlade utbildningar med andra utbildningsamordnare. De olika skolorna och utbildningarna ska komplettera varandra, inte konkurrera.
Det finns avtal med flera utbildningsanordnare som har yrkesutbildningar och grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Kommunen har också en egen skola med komvux.
Utbildnings- och jobbcenter komvux (UJC Komvux), egen regi
Maskinentreprenörerna, ME-skolan
Kompetensutvecklingsinstitutet, KUI
Utbildnings- och jobbcenter komvux får stöd från program inom EU och Erasmus. Flera utbildningar och projekt inom komvux får stöd genom EU och Erasmus.
EU stöder projekt som hjälper människor att utveckla sin kompetens och förbättra sina möjligheter på arbetsmarknaden.
Inom Erasmus finns stöd för projekt inom vuxnas lärande. Utbildnings- och jobbcenter har ackreditering och en strategisk plan för långsiktig kompetensutveckling av personal och elevutbyten.
Här hittar du information som hjälper dig att planera dina studier så att du kan nå dina mål.
För att börja på en utbildning på rätt nivå behöver du visa dina förkunskaper med betyg, nivåtest, prövning eller validering.
Här hittar du information om hur du ansöker och vad du ska göra om du blir antagen till en kurs eller utbildning.
Du kan boka tid med en av våra studie- och yrkesvägledare för att prata om vilket yrke och utbildning som passar dig.
Här kan du få hjälp att fylla i en ansökan till en utbildning. Du kan också få hjälp med att skriva personligt brev, CV och att söka jobb.