Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Här finns information som hjälper dig att planera för dina studier. När du har en plan för studierna är det dags att ansöka till en utbildning som passar din nivå och dina kunskaper.

1. Planera för att studera

Olika sätt att studera

På komvux finns olika sätt att studera, olika studieformer. Du behöver veta vad de olika studieformerna betyder för att se vilken som passar bäst för dig.

Hjälp för att studera

Du som elev kan få stöd och anpassningar för att klara dina studier. Både inför att du ska börja studera och under tiden du studerar.

Ekonomi när du studerar

Du behöver ha råd att studera. Det finns olika ekonomiska stöd att söka. Stödet du kan söka beror på vilken situation du är i.

Kombinera jobb och studier

Ibland kan det fungera att jobba och samtidigt studera på komvux. Det beror på vad du ska studera och vilken studieform det är.

Studera när du har barn

Om du har barn har du rätt att ha barnen på förskola eller fritids så att du kan studera på heltid.

2. Betyg och förkunskaper

Beställa betyg

När du söker till komvux ska du visa betyg från tidigare utbildningar. Du laddar upp betygen i webbansökan. Du kan också beställa betyg från de kurser du är klar med på komvux.

Utländska betyg

Du som har avslutad gymnasial eller akademisk utbildning från ett annat land än Sverige behöver få betygen bedömda av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Komplettera för att få slutbetyg

Du som vill bli klar med gymnasiet kan prata med en studie- och yrkesvägledare. De hjälper dig att planera dina studier så att du når ditt mål.

Nivåtest

Om du saknar betyg i svenska som andraspråk, svenska, engelska eller matematik så kan du göra ett nivåtest. Testet visar på vilken nivå du ska studera på komvux.

Prövning

En prövning är ett prov som testar dina kunskaper i en kurs. Du som saknar betyg eller vill höja ditt betyg i ett ämne kan göra en prövning.

Validering

Om du redan har jobbat i ett yrke kanske du redan har kunskaper som ingår i utbildningen. Då kan du visa dina kunskaper i ett test. Det kallas för validering.

3. Ansökan och antagning

Så ansöker du till komvux

Du ansöker till komvux i Uppsala i en e-tjänst. Där ser du när utbildningar startar och när du kan söka till dem. I e-tjänsten laddar du också upp betyg och fyller i vad du har för syfte med dina studier.

Från ansökan till antagning

Här ser du hur det går till från att du ansöker till komvux till att du börjar din utbildning.

Prata om studier och yrken med oss

Prata med en studie- och yrkesvägledare

Du kan boka tid med en av våra studie- och yrkesvägledare för att prata om vilket yrke och utbildning som passar dig.

Besök utbildnings- och jobbcenter

Här kan du få hjälp att fylla i en ansökan till en utbildning. Du kan också få hjälp med att skriva personligt brev, CV och att söka jobb.