Du behöver ha råd att studera. Det finns olika ekonomiska stöd att söka. Stödet du kan söka beror på vilken situation du är i.
När du studerar grundkurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning på komvux kan du söka studiemedel från CSN (Centrala studiestödsnämnden).
Du kan inte få studiemedel från CSN för att studera på sfi.
För att veta om du kan få studiemedel från CSN ska du läsa på CSN:s webbplats. Där kan du också se hur mycket du kan få i studiemedel.
Läs om du kan söka studiemedel på csn.se
Om du är arbetslös, har en kort tidigare utbildning och ska studera på komvux kan du ansöka om studiestartsstöd från CSN. Du kan få stödet för att studera grundkurser eller gymnasiekurser. Du kan inte få studiestartsstöd för att studera på sfi.
Läs om du har rätt till studiestartsstöd på csn.se
Om du vill söka studiestartsstöd ska du kontakta komvux som kan hjälpa dig med ansökan.
E-post: studiestart@uppsala.se
Om du studerar på svenska för invandrare (sfi) kan du få aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen i två år. Om du inte har jobb efter två år kan du få aktivitetsstöd i ett år till för att läsa sfi. Det kallas för jobb- och utbildningsgarantin (JOB).
Läs om stöd för att studera på sfi på arbetsformedlingen.se
Om du ingår i Jobb och utvecklingsgarantin (JOB) kan du ha rätt att få aktivitetsstöd för att studera. Då måste du läsa en utbildning som Arbetsförmedlingen säger att du behöver för att kunna få arbete. Du kan studera på komvux, yrkeshögskola, folkhögskola och universitet.
Det är arbetsförmedlingen som godkänner aktivitetsstöd.
Läs mer om aktivitetsstöd för utbildning på grundskole- och gymnasienivå på arbetsformedlingen.se
Du som har en funktionsnedsättning eller sjukdom som gör att du inte klarat skolan när du var 19 år kan ansöka om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång hos Försäkringskassan. Du måste söka innan du fyller 30 år.
Läs om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång på forsakringskassan.se
Här hittar du information som hjälper dig att planera dina studier så att du kan nå dina mål.
För att börja på en utbildning på rätt nivå behöver du visa dina förkunskaper med betyg, nivåtest, prövning eller validering.
Här hittar du information om hur du ansöker och vad du ska göra om du blir antagen till en kurs eller utbildning.
Du kan boka tid med en av våra studie- och yrkesvägledare för att prata om vilket yrke och utbildning som passar dig.
Här kan du få hjälp att fylla i en ansökan till en utbildning. Du kan också få hjälp med att skriva personligt brev, CV och att söka jobb.