Du som vill bli klar med gymnasiet kan prata med en studie- och yrkesvägledare. De hjälper dig att planera dina studier så att du når ditt mål.
Du som vill komplettera dina studier för att få en gymnasieexamen (gäller äldre gymnasiebetyg) eller ett slutbetyg från komvux behöver göra en planering. Det gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Förbered dig innan samtalet genom att ta fram dina tidigare betyg.
Sista datum för att utfärda slutbetyg är den 30 juni 2025.
Om du är du född 1994 eller tidigare och inte är klar med gymnasiet har du fortfarande chansen att komplettera för att få ut ett slutbetyg. Det här gäller för dig som gick ut gymnasiet utan komplett slutbetyg, men med ett betygsdokument med betyg i formen G-VG-MVG.
Fram till 30 juni 2025 kan du komplettera med ämnen och sedan få ut ett slutbetyg. Efter 30 juni 2025 försvinner möjligheten. Du behöver därför prata med en studie- och yrkesvägledare nu för att höra vad du kan göra.
Du som vill komplettera dina studier för att bli klar med gymnasieexamen behöver göra en planering. Det gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Förbered dig innan samtalet genom att ta med dina betyg.
I en gymnasieexamen ingår kursen komvuxarbete. När du ska ansöka till kursen komvuxarbete ska du kontakta en studie- och yrkesvägledare. Har du redan ett godkänt betyg i kursen gymnasiearbete kan du använda den kursen i en gymnasieexamen.
Viktigt att veta: Kursen Idrott och hälsa 1 kan inte ingå i en gymnasieexamen från komvux. För att ta reda på vilka kurser du behöver läsa kontakta studie- och yrkesvägledare.
När du är klar med dina studier och vill beställa en gymnasieexamen eller ett slutbetyg ska du kontakta studie- och yrkesvägledare. Tillsammans går ni igenom dina studiebetyg och ser om det räcker för att ta ut ett slutbetyg eller en gymnasieexamen.
Här hittar du information som hjälper dig att planera dina studier så att du kan nå dina mål.
För att börja på en utbildning på rätt nivå behöver du visa dina förkunskaper med betyg, nivåtest, prövning eller validering.
Här hittar du information om hur du ansöker och vad du ska göra om du blir antagen till en kurs eller utbildning.
Du kan boka tid med en av våra studie- och yrkesvägledare för att prata om vilket yrke och utbildning som passar dig.
Här kan du få hjälp att fylla i en ansökan till en utbildning. Du kan också få hjälp med att skriva personligt brev, CV och att söka jobb.