Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Behovet av hotell- och restaurangpersonal är stort. Branschorganisationen Visita flaggar för att 1700 jobb kan finnas bara i Uppsala län de kommande åren. Kommunens lärlingsutbildningar är en del av lösningen, menar kökschefen Alexandra.

1902-750x500.jpg

Vi befinner oss i en av Uppsalas mer ansedda krogar. I den rustika och trevliga lokalen med öppen planlösning, där köket går ända ut i matsalen, möter vi Alexandra Silversten som är kökschef och Oliver Svanerud som är kock och nyexaminerad från Ekebys lärlingsutbildning, för att prata om behovet av personal efter pandemin och fördelarna med yrkesutbildning.

Från diskare till kökschef

För Alexandra var det ingen självklarhet att det skulle bli just restaurangbranschen. Hon började som diskare på en enkel vägkrog när hon var 17 år, men fick snabbt chansen att prova på att stå både i kassan och vara ute i köket. Efter gymnasiet började hon på en annan krog.

– Jag förstod att om man var lite framåt fick man snabbt utökat ansvar och kunde utvecklas, säger hon.

Det var då hon också insåg att detta var hennes kall och började på en lärlingsutbildning inom komvux, för att bygga på grunderna, även om hon då redan hade en del restaurangerfarenhet. Det hjälpte henne att få en förståelse för helheten. Snabbspola några års hårt och ambitiöst arbete framåt till idag då hon står här som kökschef.

Tusentals lediga jobb

Alexandra upplever att pandemin har skapat en rädsla hos vissa som vill ge sig in i branschen i tron att det inte finns några jobb där längre, vilket inte kunde vara mer fel.

– Det är en jättebrist på kockar, servitriser och barpersonal, säger Alexandra.

Hon har också upplevt ett enormt stöd av restauranggäster som under pandemin engagerat sig och sett hur beroende krogarna verkligen är av gästerna.

– Det blev en tajtare, mer familjär relation, mellan personal och gäster.

Under hela sin karriär har Alexandra alltid haft mantrat ”jag är kock, jag kommer alltid ha ett jobb”, men under pandemin började hon tvivla på om detta verkligen var sant. Nu har hon insett att det ändå var sant. Pandemin till trots.

– Folk kommer alltid att vilja äta, säger Alexandra självsäkert.

Jobb direkt efter utbildning

Oliver Svanerud är 19 år och gick ut som lärling från Ekebys treåriga yrkesgymnasium tidigare i år och jobbar nu som kock i restaurangen. Under praktiken på ett mindre lunchställe i Boländerna fick han lära sig ”preppen” – att skära lök, skala potatis, göra raggmunk och steka fläsk, något inte Oliver tyckte var så kul men som gav honom en viss arbetsmoral. När han fick praktik hos Alexandra i årskurs två var han redo att utvecklas och göra mer avancerad matlagning.

En av ägarna på restaurangen är dessutom utbildad handledare, så det var som att vara i skolan fast på en arbetsplats, enligt Oliver.

– Alla kockar var väldigt engagerade och jag lärde sig mycket på kort tid.

Direkt efter studenten blev han anställd.

– Jag är den enda bland mina kompisar som redan har jobb och flyttat hemifrån, säger han.

Och han tjänar pengar på det han älskar. Drömmen är att vid 25 års ålder vara egen krögare. Inget orealistiskt mål alls med tanke på Olivers engagemang och passion för matlagning.

Ett kvitto på kunskap

För att få jobb hos Alexandra berättar hon att man behöver en viss social förmåga, hänga med i högt tempo, ta personligt ansvar och vara kreativ.

– Alla är med och driver menyerna framåt. Det hänger inte på en person utan alla måste vara engagerade och delaktiga. Men det är också det som gör att det skapas en gemenskap och att alla har chansen att utvecklas i sin roll, säger hon.

Hon betonar även vikten av utbildning.

– Har man en utbildning så har man ett kvitto på att man har en grundläggande kunskap, gjort praktik och visat ett genuint intresse för yrket. En bra grund helt enkelt.

Hon rekommenderar unga som är sugna på restaurangbranschen att söka yrkesutbildningen.

– Gör det bara, avslutar Alexandra innan hon måste rusa vidare in i köket där aktiviteten redan är igång.

”Jag är den enda bland mina kompisar som redan har jobb och flyttat hemifrån” / Oliver Svanerud, kock

”Utbildningen är ett kvitto på att man har en grundläggande kunskap, gjort praktik och visat ett genuint intresse för yrket.” / Alexandra Silversten, kökschef.

Läs mer om utbildningar till kock och köksmedarbetare

Att laga mat på restaurang eller i storkök kräver att du tycker om både att planera och att vara kreativ. Du behöver vara noggrann i planering och förberedelser för att kunna skapa goda och näringsriktiga rätter.