Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Anpassa bostaden för att kunna bo kvar

    Du som vill bo kvar hemma, men har svårt att göra det på grund av en funktionsnedsättning, kan söka bidrag för anpassning av din bostad. Du kan få bidrag för anpassningar både av inomhus- och utomhusmiljön. Exempel på anpassningar är att ta bort trösklar, bredda dörröppningar, montera ledstång eller ramp.
    Sök bidrag för bostadsanpassning

    Flytta till bostad för äldre

    Det finns olika former av boende för äldre:

    • seniorbostäder
    • seniorbostäder med gemensamhetslokal

    Vad som passar bäst beror på i vilken omfattning du är i behov av service.

  2. Seniorbostad

    Seniorbostäder har hög tillgänglighet. Det är lätt att ta sig fram i bostaden även med hjälpmedel. Hygienutrymmen är välplanerade och rymliga. Det finns hiss från markplan och utrymme för rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

    En del seniorbostäder har gemensamhetslokaler och erbjuder viss service.

    Seniorbostäder finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Du söker seniorbostad på samma sätt som andra bostäder, det vill säga via bostadsföretag, mäklare eller annons i tidningen. För seniorbostad i hyresrätt ställer du dig i kö.

    Det behövs inget biståndsbeslut för att flytta till en seniorbostad. 

    Lägsta ålder för att flytta in är oftast 55 år, men det finns också seniorbostäder där gränsen är 65 år.

  3. Seniorbostad med gemensamhetslokal

    Om du inte känner dig trygg i en vanlig bostad, kan du få bo i en seniorbostad med gemensamhetslokal.

    Namnförändring och sänkt åldersgräns

    Äldrenämnden har beslutat att ändra benämningen på vad som tidigare kallats trygghetsbostäder till seniorbostäder med gemensamhetslokal. I samband med detta sänktes även åldersgränsen för att flytta in från 70 till 65 år. Medflyttande kan vara yngre. 

    Du behöver inte biståndsbeslut

    För att få en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad ställer du dig i kö till en vanlig hyresrätt hos Uppsala Bostadsförmedling .

    Seniorbostäder med gemensamhetslokal ska vara tillgängliga

    Enligt kommunens kriterier ska en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad

    • ha hiss
    • gå lätt att nå med bil
    • ha låga trösklar, eller inga alls
    • ha badrum som anpassats för den som har svårt att röra sig
    • ligga nära gemensamma lokaler för måltider och umgänge
    • ha en värd som håller kontakt med de boende och skapar god gemenskap.

    Kriterier för subvention av seniorbostäder med gemensamhetslokal i Uppsala kommun

    Gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal

    Det är gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal, oavsett vem som är hyresvärd. Lägenheterna förmedlas av Uppsala Bostadsförmedling .

    Seniorbostäder med gemensamhetslokaler i Uppsala kommun

    Fyrislundsgatan 64

    Fyrislundsgatans seniorbostäder ligger i Årsta med närhet till Årstaparkens grönområde, livsmedelsbutik, vårdcentral, tandläkare och apotek.

    Träffpunkt

    Träffpunkt Årsta håller till på Fyrislundsgatan 66 och erbjuder många olika aktiviteter som snickeri, qigong och lättgympa. I huset finns även frisör och fotvård. Läs mer om Träffpunkt Årsta  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 35.

    Kontakt

    Kontakta värd på Fyrislundsgatan 64 på telefon 018-727 76 92.

    Leopoldsgatan 1,3,7,9

    Nybys seniorbostäder finns på cirka en kilometers gångavstånd till Willys och apotek. Cirka två kilometer bort ligger Heidenstamstorg med livsmedelsbutik, apotek och vårdcentral. Aktiviteter somt gemensamma promenader ordnas av seniorbostädernas värd.

    I huset finns även frisör och fotvård.

    Oreserverade parkeringsplatser för boende finns i samband med speciellt parkeringstillstånd. 

    Måltider

    Vi serverar mat från kommunens egen kost- och restaurangenhet Måltidsservice. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 76 61. 

    Träffpunkt

    Träffpunkt Nyby håller till på Leopoldsgatan 5 och erbjuder en mängd aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är snickeri, dans, cirkelträning och sittgympa. Här finns även bibliotek och gym. Läs mer om Träffpunkt Nyby  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 76 68. 

    Kontakt

    Kontakta värd på Leopoldsgatan på telefon  018-727 00 48.

    Lundgårdsvägen 2

    Bälinge är ett mindre samhälle cirka 12 kilometer norr om Uppsala och passar dig som vill ha ett lugnt boende. Seniorbostäderna är tillgänglighetsanpassade med trevlig innergård. Livsmedelsbutik, idrottsanläggning, elljusspår och utomhusbad finns i området. Kommunikationerna in till Uppsala centrum är goda.

    Gemensamhetslokal

    I seniorsalen kan man ta med sig mat och äta tillsammans med sina grannar.

    Träffpunkt

    I huset finns vårdcentral, bibliotek samt Träffpunkt Bälinge som erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Läs mer om Träffpunkt Bälinge  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 48 55.

    Kontakt

    Kontakta värd på Lundgårdsvägen 2 på telefon 018-727 48 84.

    Granitvägen 5, 7, 9

    Orstenens seniorbostäder ligger i Eriksberg, nära Hågadalen och skön natur. På Västertorg, endast ett stenkast bort, finns livsmedelsaffär, apotek, tandläkare bank och restaurang. Tvärs över gatan finns Eriksbergsbiblioteket.

    På Granitvägen 5, i samma fastighet som seniorbostäderna, finns Eriksbergs vårdcentral.

    Måltider

    Seniorrestaurang Porfyren serverar fika och lunch alla dagar klockan 9.00–15.00. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 64 35. 

    Träffpunkt

    Träffpunkt Eriksberg håller till på Granitvägen 5 och erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är bingo, yoga och lättgympa. Läs mer om Träffpunkt Eriksberg  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 30. Övriga aktiviteter som bland annat gemensamma promenader ordnas av seniorbostädernas värd.

    Kontakt

    Kontakta värd på Granitvägen 5, 7, 9 på telefon 018-727 65 31.

    Dalgatan 1a, 1b, Wallingatan 25b, Norrlandsgatan 6a, 6b

    Våra seniorbostäder i Luthagen erbjuder dig ett centralt läge med närhet till trevliga promenadstråk längs Fyrisån. Social samvaro med grannar underlättas genom flera gemensamma lokaler och gröna innergårdar med utemöbler.

    Här bor du cirka en kilometer från Uppsala centrum med goda kommunikationer. Runt hörnet ligger matbutik och restauranger. Cirka 15 minuters promenad bort når du Fyrishovs sportanläggning med bland annat simhall, äventyrsbad, relax och Friskis & Svettis. 

    Träffpunkt

    På Dalgatan 3 ligger Träffpunkt Ramund som erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är lättgympa, filmvisning och utflykter. Läs mer om Träffpunkt Ramund  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 64 14.

    Kontakt

    Kontakta värd på Dalgatan 1a, 1b, Wallingatan 25b, Norrlandsgatan 6a, 6b på telefon 018-727 76 91.

    Snickargatan 4–6

    Snickarens seniorbostäder ligger i bostadsrättsföreningen Snickargården i Salabacke. Här har du nära till Årsta Centrum med vårdcentral, tandläkare, livsmedelsbutik, apotek och restaurang. Busshållplats för buss nummer 1, 7 och 30 finns i närheten. 

    Oreserverade parkeringsplatser finns för boende och besökare och är gratis med parkeringstillstånd.

    Måltider

    Snickarens seniorbostäder har inte egen matsal men en gemensamhetslokal finns intill foajén. Här kan man bland annat träffa sina grannar, läsa dagens tidning, ha gemensamma fester och delta i de träffar som värden anordnar.

    Träffpunkt

    Träffpunkt Årsta håller till på Fyrislundsgatan 66, det tar cirka 20 minuter att promenera långsamt dit. Träffpunkt Årsta erbjuder många olika aktiviteter som snickeri, qigong och lättgympa. I huset finns även frisör och fotvård. Läs mer om Träffpunkt Årsta  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 35.

    Kontakt

    Kontakta värd på Snickargatan 4–6 på telefon 018-727 88 81.

    Vretgränd 3, Kungsängsgatan 25

    Örnens seniorbostäder ligger mitt i centrum nära Stadsparken, Akademiska sjukhuset, restauranger, butiker och flera vårdcentraler. Livsmedelsbutiken ICA Supermarket ligger tvärs över gatan.

    Det finns garageplatser att hyra i parkeringshuset Grimhild.

    Måltider

    Restaurang Senioren serverar lunch och har öppet alla dagar i veckan klockan 11.00–13.30. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 64 35. 

    Träffpunkt

    Örnens seniorbostäder har en gemensamhetslokal där man bland annat kan träffa och umgås med sina grannar, läsa dagens tidning, ha gemensamma fester och delta i de träffar som värden anordnar.

    Kontakt

    Kontakta värd på Vretgränd 3, Kungsängsgatan 25 på telefon 018-727 48 93.

  4. Vård- och omsorgsboende

    Vård- och omsorgsboenden är till för dig som har ett stort och långvarigt behov av vård och omsorg. På boendet finns det alltid omvårdnadspersonal på plats och tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

    De boende har egen lägenhet eller ett eget rum, men det finns också gemensamma lokaler.

    Du ansöker om vård- och omsorgsboende hos kommunen.
    Läs om vård- och omsorgsboende

    Läs om hyra och avgifter för vård- och omsorgsboende

  5. Beslut och överklagan

    Om du får ett avslag på din ansökan ska det tydligt stå varför du fick ett avslag. Du kan överklaga ett beslut du inte är nöjd med.

    Läs mer om beslut och hur du kan överklaga.

  6. Korttidsvård

    Du som har behov av vård och omsorg dygnet runt under en kortare period kan ha rätt till korttidsvård. Korttidsvård kan exempelvis vara aktuellt efter att du har vistats på sjukhus, har ett komplext behov av sjukvård som du inte kan få hemma, har en demenssjukdom eller är förvirrad. För att få korttidsvård behöver du ett biståndsbeslut. Platser för korttidsvård kan finnas både som en egen enhet och som ett antal platser på ett vård- och omsorgsboende. 

    Växelvård

    Växelvård är en form av korttidsvård när du vistas regelbundet under kortare perioder på ett växelvårdsboende. Samtidigt som det ger dig möjlighet till aktivitet och miljöombyte, ger det dina anhöriga vila och egen tid.

  7. Kontakt

    Kontakta Seniorguide Uppsala

    Våra öppettider:

    Måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9-12 och 13-16

    Onsdagar klockan 9-12 och 13-14.30

    Telefon:
    018-727 65 00
    Besöksadress:
    Stadshuset, Stadshusgatan 2
    Postadress:
    Uppsala kommun, vård- och omsorgsförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

  • Äldreomsorgen mötte framtidens medarbetare på gymnasiemässan

    Wilma Turesson är undersköterska inom hemtjänsten i Uppsala kommun. Hon var en av medarbetarna från äldreomsorgen som träffade elever i årskurs nio på gymnasiemässan i torsdags. – Jag hoppas kunna inspirera fler ungdomar att prova på det här samhällsviktiga arbetet, berättade hon på plats i montern.

  • Äldreomsorgen kraftsamlar - tillsammans!

    Energi och kraft när alla chefer inom äldreomsorgen, vård- och omsorgsförvaltningen träffades för en kraftsamling. Syftet var att få en gemensam bild och att blicka framåt tillsammans. Bland annat diskuterades frågan: vad är tystnadskultur?

  • Ansök om riksfärdtjänst i jul

    Har du färdtjänst och ska resa till släkt och firande i jul? Glöm då inte att ansöka och boka riksfärdtjänst senast 8 november.

Se fler nyheter
  • Handla dagligvaror digitalt

    Det här är en lista på butiker där du kan beställa dagligvaror med hjälp av internet och få varorna levererade hem. Syftet med sidan är att underlätta digitala inköp för personer som har hemtjänst.

  • Seniorerbjudande på Uppsalas restauranger

    Utbudet av restauranger i Uppsala är stort och på vissa har du som senior rabatt.

  • Bli en av oss

    Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.