Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om du har svårt att klara ett vanligt arbete på grund av din funktionsnedsättning, kan kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan tillsammans hjälpa dig att hitta en sysselsättning anpassad efter dina förutsättningar.

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är ett jobb för dig som har en funktionsnedsättning. Det är en form av arbete som också kan ge gemenskap. Du kan till exempel få jobba med trädgårdsarbete, måla eller göra praktik på en arbetsplats.

Daglig verksamhet

IPS-arbetscoach

Du som har en psykisk funktionsnedsättning och som vill få ett arbete kan få stöttning i det av en IPS-arbetscoach. Genom individanpassat stöd ute på arbetsplatsen kan coachen stötta dig i att hitta, få och behålla ett arbete. 

IPS-arbetscoach på vardochomsorg.uppsala.se

Sysselsättning socialpsykiatri

Kommunen erbjuder olika former av utbildningar och sysselsättningar. Du kan få lära dig vad det innebär att arbeta i ett café, renovera och laga datorer, förpacka olika produkter åt externa företag eller om kvalitetsarbetet runt alla sysselsättningar.

Sysselsättning socialpsykiatri på vardochomsorg.uppsala.se

Stöd i studier

Du som är 18–40 år och har en psykisk funktionsnedsättning kan få stöd genom insatsen stöd i studier. Genom insatsen får du stöd att studera och ta dig igenom en utbildning. Stöd i studier bygger på metoden Supported Education.

Stöd i studier på vardochomsorg.uppsala.se

Ung intro

Ung intro är en insats för dig som vill arbeta eller studera men som inte är redo för de krav som ofta ställs på arbetsmarknaden. Vi ger dig stöd för att du i din egen takt ska kunna förbereda dig för arbete.

Ung intro på utbildningsochjobbcenter.uppsala.se

Färdtjänst

Du som har svårt att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik kan söka färdtjänst. Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken i Uppsala kommun.

Färdtjänst

Hjälp av Arbetsförmedlingen och försäkringskassan

Arbetsförmedlingen och försäkringskassan hjälper dig med bedömning av arbetsförmåga, praktikplatser, arbetshjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen.

Stöd till personer med funktionsnedsättning på arbetsformedlingen.se

Stöd till personer med funktionsnedsättning på forsakringskassan.se

Nyheter om funktionsnedsättning

  • Så här tycker anhöriga till barn med NPF

    Vi ordnade en workshop med anhöriga till barn och ungdomar med NPF-diagnoser och liknande behov i våras. Det här blev resultatet.

  • Brukare leder vägen på Allt ljus på Uppsala

    Under våren 2024 inledde Destination Uppsala ett samarbete med kommunens LSS- verksamheter för att göra stadens evenemang mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Först ut blev den årliga ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, där brukare fick möjlighet att delta som guider och berätta om de spektakulära ljusinstallationerna.

  • Häng med på Kulturveckan 2024!

    Snart är det dags för Kulturveckan i Uppsala. Den 11–17 november kan du ta del av en mängd olika kulturupplevelser av, med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Se fler nyheter
  • Handla dagligvaror digitalt

    Det här är en lista på butiker där du kan beställa dagligvaror med hjälp av internet och få varorna levererade hem. Syftet med sidan är att underlätta digitala inköp för personer som har hemtjänst.

  • Bli en av oss

    Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

Så arbetar vi med funktionsnedsättning

  • Så arbetar vi med:

    Full delaktighet

    Uppsala kommuns verksamheter ska vara tillgängliga för alla människor. I dag finns det olika hinder som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar att delta i samhället på lika villkor som andra. Därför höjer Uppsala kommun nu sin ambitionsnivå och ska se till att kommunen är tillgänglig för alla som bor här eller besöker kommunen.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.