Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Supported Education är en metod som syftar till att ge personer med psykisk funktionsnedsättning stöd att lyckas med en utbildning. Grundtanken är att behandlingen och träningen ska ske i samhället istället för att vara begränsad till rehabilitering på psykiatriska enheter.

Stödpunkter

Inom Stöd i studier arbetar vi efter dessa stödpunkter:

  • stötta deltagaren att ansöka till utbildning och studiemedel/försörjning
  • undersöka möjligheten till anpassning av studierna
  • anpassad studieplats
  • öka tryggheten för deltagaren vid möten med utbildningsenheten – både innan, under och efter studietiden
  • öka chanserna för att lyckas med studierna genom att minimera riskerna för negativa situationer
  • träna kognitiva funktioner och tidsuppfattning
  • öva på studieteknik
  • stötta när målet uppnåtts och utbildningen är slutförd.

Grundantaganden och förhållningssätt

Det finns tre grundantaganden och förhållningsätt för metoden Supported Education.

  1. En psykiatrisk rehabilitering där fokus ligger på att utveckla förmågor hos individen och att erbjuda stöttning. Stödet bör inte utvecklas till en terapeutisk relation med individen, fokus ska istället vara att ge ett individuellt och professionellt studiestöd.
  2. Metoden innebär ett klient- och individanpassat förhållningsätt. Det betyder att respekt för individen och hens upplevelser är grundläggande för att nå sin kapacitet och sitt välbefinnande.
  3. Att människor förändras och utvecklas genom att lära sig i sociala situationer och sammanhang. Metoden poängterar vikten av den omgivande miljön som individen befinner sig i.

Källa: Borg, Liljeholm & Bengs, 2013. Studieinriktad rehabilitering – Supported Education ur tre perspektiv

Nyheter om funktionsnedsättning

  • Så här tycker anhöriga till barn med NPF

    Vi ordnade en workshop med anhöriga till barn och ungdomar med NPF-diagnoser och liknande behov i våras. Det här blev resultatet.

  • Brukare leder vägen på Allt ljus på Uppsala

    Under våren 2024 inledde Destination Uppsala ett samarbete med kommunens LSS- verksamheter för att göra stadens evenemang mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Först ut blev den årliga ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, där brukare fick möjlighet att delta som guider och berätta om de spektakulära ljusinstallationerna.

  • Häng med på Kulturveckan 2024!

    Snart är det dags för Kulturveckan i Uppsala. Den 11–17 november kan du ta del av en mängd olika kulturupplevelser av, med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Se fler nyheter
  • Handla dagligvaror digitalt

    Det här är en lista på butiker där du kan beställa dagligvaror med hjälp av internet och få varorna levererade hem. Syftet med sidan är att underlätta digitala inköp för personer som har hemtjänst.

  • Bli en av oss

    Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

Så arbetar vi med funktionsnedsättning

  • Så arbetar vi med:

    Full delaktighet

    Uppsala kommuns verksamheter ska vara tillgängliga för alla människor. I dag finns det olika hinder som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar att delta i samhället på lika villkor som andra. Därför höjer Uppsala kommun nu sin ambitionsnivå och ska se till att kommunen är tillgänglig för alla som bor här eller besöker kommunen.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.