Innehåll
-
I korthet
De personer som beviljas uppehållstillstånd och anvisas till Uppsala behöver hjälp att bosätta och etablera sig i vår kommun och sitt nya hemland.
Det övergripande målet är att underlätta och skapa förutsättningar för en snabb integration för alla nyanlända. Varje person har olika förutsättningar och kan behöva mer eller mindre stöd med till exempel svenskundervisning, boende och arbetsintroduktion.
För personer som flytt med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gäller särskilda regler och andra möjligheter till stöd från samhället. Även vilka frågor som kommuner och myndigheter ansvarar för kan skilja sig åt från det övriga flyktingmottagandet.
-
Så fungerar mottagandet av flyktingar från Ukraina
2001 införde EU det så kallade massflyktsdirektivet som kan aktiveras vid en stor tillströmning av fördrivna personer från länder utanför EU. Den 3 mars 2022 beslutade EU-länderna att aktivera direktivet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Det innebär att personer som flyr från Ukraina kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.
Personer som har beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Det innebär att de har rätt till skola för barn, vård som inte kan vänta, arbete och visst ekonomiskt stöd. Utöver det finns det skillnader i vilka rättigheter och möjligheter som finns jämfört med andra flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd.
Kommunen ansvarar för placering av barn i skola och förskola. Vi ansvarar för boende och omsorg för ensamkommande barn och överförmyndare förordnar god man till ensamkommande barn.
-
Så fungerar flyktingmottagandet
Så här fungerar flyktingmottagandet för dem som inte omfattas av massflyktsdirektivet:
- Flyktingar anländer till Sverige och söker asyl
- Flyktingarna väntar på besked om uppehållstillstånd
Flyktingarna är inskrivna hos Migrationsverket under asyltiden. Det innebär att de bor i något av Migrationsverkets boenden eller i eget boende, exempelvis hos släktingar eller vänner, i väntan på ett eventuellt uppehållstillstånd. - Migrationsverket beslutar om uppehållstillstånd
Migrationsverket beslutar om personen får uppehållstillstånd eller inte. Om personen nekas uppehållstillstånd betyder det att hen måste åka tillbaka till sitt hemland. Om personen beviljas uppehållstillstånd betyder det att hen får stanna i Sverige och får stöd och hjälp med exempelvis bostad.Det är länsstyrelserna som gör överenskommelser med kommunerna om hur många personer med uppehållstillstånd som kan anvisas till varje kommun.
Nyanlända med uppehållstillstånd har samma rättigheter och skyldigheter som övriga medborgare. - Arbetsförmedlingen samordnar och ansvarar för etableringen
Arbetsförmedlingen gör en individuell etableringsplan för att den nyanlända lättare och snabbare ska etableras i samhället. - Uppsala kommuns ansvar under etableringsperioden
Kommunen ska erbjuda den nyanlända svenska för invandrare (SFI), samhällsorientering, bostadsförsörjning, försörjningsstöd och vid behov andra insatser i kommunens regi. Nyanlända barn ska erbjudas plats i förskola och skola.
- Flyktingar anländer till Sverige och söker asyl
-
Olika myndigheters ansvar
Sveriges kommuner
Kommunerna i Sverige ansvarar för
- mottagande av nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige
- praktisk hjälp i samband med bosättning
- undervisning i svenska för invandrare
- samhällsorientering
- utbetalning av försörjningsstöd innan eller som komplement till etableringsersättning
- förskola, skola och fritidshem
- socialt stöd och service.
Vad Uppsala kommun har åtagit sig att göra
Enligt det kommuntal för mottagande av nyanlända som regeringen har fastställt ska Uppsala kommun ta emot 139 nyanlända personer under 2022. För 2016 var motsvarande siffra 616 personer.
Hur många personer en kommun ska ta emot beror bland annat på kommunens storlek, arbetsmarknadsläget och hur många nyanlända och ensamkommande man tidigare tagit emot.
Från det att migrationsverket fattat ett beslut om anvisning har kommunen två månader på sig att ordna en bostad och ta emot den nyanlände. Kommunen får bland annat en viss andel bostäder från bostadsbolag i Uppsala.
Uppsala kommun arbetar för att integrationsinsatser kommer igång så snabbt som möjligt och håller en god kvalitet, så att språkinlärning och kunskap om det svenska samhället underlättar en tidig etablering i arbetsliv och samhällsliv. Kommunen har också ett brett samarbete med ideella organisationer som stödjer integration och etablering i kommunen.
Migrationsverket
Migrationsverket ansvarar för
- uppehälle och boende för flyktingar som kommer till Sverige och söker asyl.
Läs mer på migrationsverket.se Här finns bland annat statistik och allmän information om den aktuella flyktingsituationen i Sverige.
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen ansvarar för att
- samordna de insatser till vuxna som behövs för att de ska kunna etablera sig i landet
- ta beslut om etableringsersättning till den nyanlände.
-
Ensamkommande asylsökande barn
Så här fungerar mottagandet av ensamkommande barn:
- Ett ensamt flyktingbarn anländer till Uppsala
Barnet anländer via någon av Migrationsverkets mottagningsenheter, eller på egen hand. - Uppsala kommun ansvarar för att ta hand om barnet
Socialtjänsten möter och registrerar barnet. - Socialtjänsten ordnar boende och praktisk hjälp
Socialtjänsten ger barnet trygghet genom att ordna boende till exempel i ett familjehem eller HVB-hem och hjälp med myndighetskontakter. - Barnet söker asyl i Sverige
Om barnet väljer att söka asyl i Sverige hjälper Socialtjänsten till med kontakterna med Migrationsverket. - Migrationsverket registrerar och startar asylprocessen
Migrationsverket registrerar barnets ansökan och startar asylprocessen. Efter några dagar bestämmer Migrationsverket vilken kommun barnet ska bo i. Små barn får alltid bo i ett familjehem. - Barnet får boende och stöd
Migrationsverket utreder barnets behov. Därefter får barnet ett godkänt boende, antingen i Uppsala eller i någon närliggande kommun.Om barnet placeras i Uppsala ordnar Uppsala kommun med god man, barnsomsorg eller skola med mera. Kommunen har även ansvar att följa upp barnet.
Kommunernas ansvar
Sveriges kommuner ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Vid årsskiftet 2016-2017 hade Uppsala kommun drygt 800 asylsökande barn och unga som kommit till Sverige utan vårdnadshavare.
Kommunen ska sörja för god kvalitet i boenden – både i familjehem och hem för vård eller boende. Det är viktigt att barnen och ungdomarna tas väl om hand och får ett gott liv i gemenskap med andra. Även asylsökande barn och ungdomar har rätt att gå i förskola, grundskola och gymnasieskola. Viktiga faktorer för att främja integrering och god hälsa är att snabbt få del av skolundervisning, introduktion i det omkringliggande samhället och hjälp att komma igång med fritidssysselsättningar.
Läs om introduktion för flyktingbarn, flyktingar och invandrare
Läs om ensamkommande barn och ungdomar på migrationsverket.se
- Ett ensamt flyktingbarn anländer till Uppsala
-
Introduktion i skola och förskola
Den som är nyanländ och vill söka plats på skola eller förskola ska vända sig till mottagningen för nyanlända.
-
Kontakt
Kontakta arbetsmarknadsförvaltningen
Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på arbetsmarknadsförvaltningen.
Se öppettider och få mer information om KontaktcenterSynpunkter och klagomål
Lämna dina synpunkterTelefon (kommunens kontaktcenter):018-727 00 00Besöksadress:Stadshuset, Stadshusgatan 2Postadress:Uppsala kommun, arbetsmarknadsförvaltningen, 753 75 Uppsala