Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Öppenvårdsbehandlingen Dag Hammarskjölds väg erbjuder behandling i öppenvård med tolvstegsinriktning. Den vänder sig till dig som har ett alkohol- och/eller drogberoende och vill göra en förändring. Behandlingen är i form av tolvstegsbehandling enligt Minnesotamodellen.
    Tolvstegsbehandling enligt Minnesotamodellen (Socialstyrelsens webbplats).

    För att delta i behandlingen ska du vara 21 år eller äldre och bo i Uppsala kommun. Du behöver också ett biståndsbeslut. All behandling är kostnadsfri.

  2. Behandlingsgrupp

    Behandlingsgruppen är till för dig som vill avstå alkohol och droger. Den riktar sig även till dig som behöver fortsatt stöd med att ta tillvara, omsätta och fördjupa kunskaperna efter en redan genomförd behandling.

    Behandlingen bygger på ett eget deltagande i självhjälpsgrupper som Anonyma Alkoholister (AA) och Anonyma Narkomaner (NA).
    Anonyma Alkoholisters webbplats
    Anonyma Narkomaners webbplats

    Behandlingen pågår fem dagar i veckan, måndag till fredag under åtta veckor. Gruppens storlek kan variera över tid genom att nya deltagare tillkommer och andra avslutar.

  3. Förlängd behandling

    Om du har genomfört en åtta veckors behandling och upplever att du behöver ha fortsatt stöd kan du erbjudas förlängd behandling. Gruppen träffas vid två tillfällen per vecka.

  4. Enskilda samtal

    I de enskilda samtalen är fokus grunden i tolvstegsfilosofin med inslag av återfallsprevention.

  5. Syftet med behandling i öppenvård

    Syftet med behandling i öppenvård är att hjälpa dig att skapa en struktur och ett tillfrisknande i vardagen på hemmaplan.

  6. Att minska stress

    Vi erbjuder traumaanpassad yoga och trauma tapping till deltagarna i våra grupper.

    Det är Traumaanpassad yoga

    Genom rörelser i yogan kan vi påverka de delar av nervsystemet som är aktiva vid stress genom rörelser och andning, vi jobbar samtidigt med att mjuka upp de delar i kroppen som kan bli stela och tröga då vi har mycket stress i vår vardag, som till exempel axlar, nacke rygg och ben.

    Yogan erbjuder en kravfri stund, alla är med utifrån sina egna förutsättningar och förmåga.

    Yogan är forsknings- och evidensbaserad

    Trauma tapping technique (TTT)

    Vi erbjuder TTT (trauma tapping technique) i våra grupper Det är en metod att genom ”tapping” på särskilda delar av kroppen, lindra och påverka obehagliga känslor vi kan ha. Metoden är lätt att lära sig och att använda sig av i vardagen vid stresspåslag eller andra svårhanterliga känslor.

    Tappingen är evidens- och forskningsbaserad.

  7. Anhöriggrupp

    Anhöriggruppen vänder sig till dig som på något sätt är i relation till någon med alkohol- och/eller narkotikaberoende. Gruppen träffas en gång i veckan vid sju tillfällen.

    Ny anhöriggrupp startar 16 januari 2025.

  8. Du behöver ett biståndsbeslut

    Du behöver ha ett biståndsbeslut för att delta i behandlingsgrupp, förlängd behandling och enskilda samtal. För anhöriggruppen behövs inget beslut.
    Ansök om biståndsbeslut.

  9. Kontakt

    Välkommen att kontakta alkohol- och drogterapeuterna.

    Telefon

    Regina Roslund Nilsson 018-727 15 63

    Thomas Staugaard 018-727 15 15

    Rut Stråle 018-727 15 34

    Besöksadress

    Dag Hammarskjölds väg 13

    Postadress

    Kungsgatan 57 B, 753 75 Uppsala

Nyheter om socialt stöd till vuxna

  • Våld mot kvinnor uppmärksammas när Uppsala lyser i orange

    25 november uppmärksammar Uppsala kommun FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day. Det gör vi genom att lysa upp platser och byggnader runtom i Uppsala i orange.

  • Välkommen till inspirationsmässa för daglig verksamhet

    Den 8 november 2024 hålls en inspirationsmässa med fokus på daglig verksamhet. Mässan är för elever i årskurs 3 och 4 på anpassat gymnasium men även nyfikna personer som vill veta mer om daglig verksamhet. Under dagen får besökarna möta representanter från olika arbetsplatser och ställa frågor för att ta del av värdefull information om stöd och utbildningsmöjligheter.

  • Supportgruppen hjälper dig med din vardag

    Supportgruppen erbjuder frivilligt stöd till dig som bor i Uppsala, har eller upplever att du har psykisk ohälsa och är över 18 år. Du behöver inget biståndsbeslut för att få stöd. Stödet är gratis och Supportgruppen för inga journaler.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med socialt stöd till vuxna

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.