Innehåll
-
I korthet
Du som är mellan 12 och 20 år och har begått ett brott, eller som har blivit utsatt för ett brott, kan få stöd genom ett medlingsmöte. I mötet deltar ni som har varit inblandade i händelsen tillsammans med en medlare.
Medlaren ser till att samtalet går till på ett bra sätt och att det finns chans för alla att bli hörda.
Medling ger möjlighet att få nya perspektiv, att hantera konsekvenserna av det jobbiga som hänt och att lättare kunna gå vidare efteråt.
Ett medlingsmöte är alltid frivilligt och ersätter inte ett åtal eller en rättegång.
Medlaren arbetar under sekretess. All kontakt är kostnadsfri.
-
Vilka som kan få medlingsmöte
Erbjudandet om medling gäller främst för dig som är 12–20 år och som har begått ett brott. Enligt lagen om medling vid anledning av brott (2002:445).
Det spelar ingen roll hur gammal den som har blivit utsatt för brottet är.
Du som själv har blivit utsatt för ett brott kan också kontakta oss för att få hjälp med medling.
-
Så går det till
En första kontakt
Kontakta medlingsverksamheten via e-post eller telefon för att boka in ett möte.
Se kontaktuppgifter till medlingsverksamheten.Enskilt möte
När du har kontaktat oss bokar vi in ett enskilt möte. Under det enskilda mötet berättar vi mer om hur medling går till. Du får mer information om vad medling kan innebära för just dig. Efter mötet bestämmer du om du vill gå vidare med ett medlingsmöte eller inte.
Kontakt med inblandade
Om du bestämmer dig för att du vill ha ett medlingsmöte, tar medlaren kontakt med dig och de andra personerna som varit med i konflikten eller brottet.
Om personen som har blivit utsatt för brott inte vill vara med på ett medlingsmöte, kan du i stället ha mötet tillsammans med bara medlaren. Då finns det möjlighet att prata om hur det känns för dig.
Förmöte
Före medlingsmötet har både du, och personen som har blivit utsatt för ett brott, enskilda förmöten med medlaren. Under förmötena får ni prata om händelsen, känslor och konsekvenser av den och vad du behöver för att enklare kunna gå vidare med ditt liv.
Ni får också prata om vad medling kan innebära och vilka förhoppningar ni har på medlingsmötet. Under förmötet kan även vårdnadshavare vara med.
Medlingsmöte
Under medlingsmötet är den som utsatt någon för ett brott, den som har blivit utsatt för ett brott, och medlaren med. Mötet kan handla om saker som har betydelse för dig. Till exempel frågor kring brottshändelsen eller om konflikten. Ni kan också prata om hur ni vill förhålla er till varandra i framtiden. Detta har du och medlaren förberett under förmötet.
Medlarens roll är att vara opartisk. Medlaren ser till att samtalet går till på ett bra sätt och att det finns chans för alla att bli hörda. Medlaren hjälper till så att mötet blir tryggt. Det ni pratar om stannar mellan er och medlaren.
Eftermöte
Om du vill är det möjligt att ha ett eftermöte. Då får du prata enskilt med medlaren efter att medlingsmötet har varit.
-
Möjligheter med medling
Medling är till för att minska de negativa konsekvenserna av en brottslig händelse eller konflikt. Både för den som har begått ett brott, och för den som har blivit utsatt för ett brott.
Ett medlingsmöte ger dig möjlighet att få prata om konsekvenserna av det som har hänt. Det kan ge dig nya perspektiv och göra det lättare att gå vidare efter händelsen.
Genom medling kan du
- bearbeta händelsen mer
- känna dig starkare
- få svar på frågor
- ta ansvar för det som har hänt
- få veta hur den eller de andra upplevt det som har hänt
- visa att du tar ansvar
- få möjlighet att säga förlåt
- reparera skadan i relationen.
-
Kontakt
Mikaela Eriksson, medlare
Telefon: 018-727 15 02
Mobil: 076-119 79 43
E-post: medling@uppsala.se