Innehåll
-
I korthet
Du som är mellan 10 och 21 år och har begått eller är misstänkt för ett brott kan få hjälp hos oss på Stödcentrum. Vi kan ge dig råd och stöd genom samtal. Vi kan också vara ett stöd i kontakten med polisen och följa dig genom rättsprocessen.
Även du som är närstående till den ungdom som har begått eller är misstänkt för ett brott kan få stöd.
-
Stöd för dig som är misstänkt för eller har begått ett brott
Du som är 10–21 år och har begått eller är misstänkt för ett brott kan få stöd och hjälp att hantera din situation. Stödet vänder sig också till dig som är närstående till den ungdom som har begått eller är misstänkt för ett brott.
Du behöver bo eller gå i skolan i Uppsala kommun.
Vanligt att må dåligt
Den som blivit utsatt för brott mår ofta dåligt. Det är också vanligt att den som har begått eller är misstänkt för ett brott mår dåligt och till exempel upplever skuldkänslor, ångest, otrygghet och rädsla.
Då kan det vara bra att prata med någon.
-
Samtal och praktisk hjälp
Hos oss på Stödcentrum kan du få hjälp och stöd på flera sätt. Vi som arbetar här är kuratorer med lång erfarenhet av att träffa unga människor som är misstänkta för eller har blivit utsatta för brott.
Stödcentrum erbjuder dig:
- Stödsamtal – möjlighet att samtala om det brott du är misstänkt för eller har begått. Samtalen är till för dig, du väljer vad du vill prata om. Du kan till exempel få hjälp att hantera dina känslor och reaktioner efter det som har hänt. Du kan ha upp till fem stödsamtal med oss på Stödcentrum.
- Praktisk hjälp – hjälp i kontakten med till exempel polisen och åklagare. Du kan också få information om de rättigheter och skyldigheter du har som misstänkt för brott.
- Rättegångsstöd – hjälp att förbereda dig inför en eventuell rättegång.
Stödet är kostnadsfritt
Det kostar inget att besöka eller kontakta Stödcentrum.
-
Du kan boka möte på flera sätt
Du kan kontakta oss på telefon, sms eller e-post för att boka möte hos oss på Kungsgatan 57 B.
Vi svarar dig klockan 09.00–16.00 på vardagar. Vi återkopplar oftast inom 24 timmar, men under perioder med hög belastning kan det ta upp till en vecka att få svar.
-
Stöd till närstående
Även du som är närstående till den ungdom som är misstänkt för eller har begått ett brott är välkommen att kontakta oss för att få råd och stöd.
-
Relaterad information
Ungdomscentrum stöttar vid droger och konflikter
Du kan kontakta Ungdomscentrum om du är orolig att din ungdom använder droger eller om ni har mycket konflikter i familjen.
Ungdomscentrum vänder sig till ungdomar 13–20 år som befinner sig i riskzonen för missbruk, kriminalitet eller annat självdestruktivt beteende.
Ungdomscentrum i Uppsala kommun
Stödcentrum erbjuder medling
Stödcentrum erbjuder dig som har begått eller blivit utsatt för ett brott stöd genom ett medlingsmöte. I mötet deltar ni som har varit inblandade i konflikten tillsammans med en medlare.
Medling för dig som begått ett brott eller blivit utsatt för brott
Avhopparverksamheten hjälper dig som vill lämna organiserad brottslighet
Du som är över 13 år och villl lämna organiserad brottslighet kan kontakta kommunens avhopparverksamhet. Avhopparverksamheten vänder sig också till dig som är utövare av hedersrelaterat våld och förtryck eller är en del av våldsbejakande extremism.
Avhopparverksamheten i Uppsala kommun
Insatsteamet hjälper dig att lämna kriminalitet
Du som är 13–29 år och befinner dig i kriminalitet kan få hjälp av insatsteamet. Insatsteamet hjälper dig som vill förändra din livsstil och lämna ett kriminellt liv bakom dig.
Viktig rättsinformation
På polisens webbplats finns information till dig som är misstänkt för brott. Där kan du till exempel läsa om vad en förundersökning är och hur ett förhör går till.
Misstänkt för brott – polismyndighetens webbplats
På lagrummet.se hittar du samlad rättsinformation från regeringen, riksdagen, högre domstolar och statliga myndigheter.
Samlad rättsinformation på lagrummet.se
Sveriges domstolar är en gemensam webbplats för alla domstolar, myndigheter och nämnder inom Sveriges domstolar. Här finns information om hur mål och ärenden går till.
-
Kontakta oss
Stödcentrum – unga brottsmisstänkta
Du kan kontakta oss på telefon, sms eller e-post för att boka möte hos oss på Kungsgatan 57 B.
Vi svarar dig klockan 9.00–16.00 på vardagar. Vi återkopplar oftast inom 24 timmar, men under perioder med hög belastning kan det ta upp till en vecka att få svar.
Kontakt
Linn Molin, kurator
Telefon: 070-353 32 36Telefon:070-353 32 36E-post:stodcentrum@uppsala.seBesöksadress:Kungsgatan 57 B, Uppsala