Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Att vara jourhem eller familjehem innebär att du tar emot ett barn eller en ungdom i ditt hem, antingen under en period av barnets liv eller under hela uppväxten. Du samarbetar med socialtjänsten och barnets föräldrar. Ett familjehem är ett komplement till barnets egna föräldrar. 

    Barn kan placeras i jourhem eller familjehem av olika skäl. Vanliga orsaker är att barnets föräldrar har svårt att ge sina barn en bra omsorg på grund av exempelvis missbruk, psykisk ohälsa eller svåra konflikter.

  2. Delta i digital informationsträff

    Delta på en av de digitala informationsträffarna och lär dig mer om vad det innebär att vara familjehem eller jourhem.

    Kanske är du och din familj just dem vi söker.

    Informationsträffar våren 2025

    Onsdag 15 januari, 17.30–18.30

    Tisdag 28 januari, 12.00–13.00

    Tisdag 4 februari, 16.30–17.30

    Onsdag 5 mars, 16.30–17.30

    Tisdag 18 mars, 12.00–13.00

    Onsdag 9 april, 17.30–18.30

    Tisdag 29 april, 12.00–13.00

    Onsdag 21 maj, 16.30–17.30

    Onsdag 4 juni, 12.00–13.00

    Läs mer och anmäl dig till någon av informationsträffarna.

  3. Anmäl intresse för att bli jour- eller familjehem

    Anmäl intresse på familjehemsverige.se

    Vi gör en utredning av varje ansökande familj

    För att bli jour- eller familjehem krävs det att socialtjänsten gör en utredning för att utreda familjens lämplighet för uppdrag. I den utredningen ingår registerkontroller, informationsbesök, hembesök med intervju, referenstagning och fördjupningsintervjuer. Bedömningar görs löpande under processen.

    Utbildning, stöd och ersättning

    Som jour- och familjehem får du utbildning, stöd och ersättning av socialtjänsten. 

  4. Vem kan bli jour- eller familjehem?

    Som jour- eller familjehem behöver du ha en trygg och stabil livssituation samt tid, engagemang och tålamod. Vi ser gärna att du som ansöker är mellan 30 och 60 år. 

    Du kan bo i ett hus på landet eller i en lägenhet i city. Huvudsaken är att du kan erbjuda barnet ett eget rum utan att någon i familjen behöver sova i vardagsrum eller annan gemensam yta. Eftersom barnet ska ha fortsatt kontakt med sin familj är det bra om du bor i Uppland med omnejd.

    I uppdraget som familjehem ingår att delta uppföljningsmöten, skolmöten och andra möten som är viktiga för barnet. Därför är det en fördel att du ibland kan ta ledigt på dagtid.

    Vi rekommenderar att du avvaktar med att bli jour- eller familjehem om du eller din familj:

    • planerar en större förändring, till exempel en flytt
    • väntar barn eller planerar att bilda familj
    • har barn som är yngre än tre år

    I filmen får du veta mer om vad det innebär att vara jour- eller familjehem.

  5. Är du en blivande familjehemsförälder?

    Organisationen Familjehem Sverige har tagit fram ett självtest som ger dig en inblick i vad som förväntas av dig som familjehemsförälder. När testet är klart kan du bedöma om dina poäng motsvarar det engagemang som krävs för att vara familjehem. 

    Klicka här för att göra testet på familjehemsverige.se

  6. Om familjehem

    Att vara familjehem innebär att du tar emot ett barn eller ungdom i ditt hem under en längre tid, ibland under hela barnets uppväxt.

    Att vara familjehem innebär att du stöttar barnet eller ungdomen både praktiskt och känslomässigt, till exempel i kontakten med föräldrar, syskon och andra viktiga personer i barnets omgivning. Du ska också kunna hjälpa till med skolarbete, fritidsaktiviteter, umgänge med vänner och i kontakter med hälso- och sjukvård.

    Som familjehem har du ett uppdrag från socialtjänsten. Du kommer därför att ha återkommande kontakt med ansvariga handläggare. Du får även stöd och utbildning av socialtjänsten. 

    Mer information om uppdraget som familjehem

    Läs mer om vad det innebär att vara familjehem och ta del av olika berättelser på Socialstyrelsens webbplats mininsats.se .

  7. Om jourhem

    Att vara jourhem innebär att du tar emot ett barn eller ungdom i ditt hem under en begränsad tidsperiod, ofta några månader. Under perioden utreder socialtjänsten barnets behov och fattar ett beslut om vilket stöd som barnet och dess familj behöver.

    Ett jourhem tar emot barn eller ungdomar i ett akut läge som kan ske hastigt och socialtjänsten kan ha begränsad information om barnet. Jourhem behöver ha kunskaper och förståelse för barn i kris. Skälet till placeringen och att komma till en ny miljö kan påverka barn på olika sätt.

    Barnet ska ha fortsatt kontakt med sina föräldrar, syskon och andra viktiga personer. Som jourhem ger du stöd till barnet i dessa kontakter.

    Mer information om uppdraget som jourhem

    Läs mer om vad det innebär att vara jourhem och ta del av olika berättelser på Socialstyrelsens webbplats mininsats.se

  8. Om kontrakterade jourhem

    Som kontrakterat jourhem ska en av de vuxna finnas tillgänglig för det placerade barnet på heltid. Som kontrakterat jourhem får du omfattande stöd, handledning, utbildning och har regelbundna möten med övriga kontrakterade jourhem.

    För att ansöka om att bli kontrakterat jourhem ska du ha erfarenhet av att vara jour- eller familjehem.

  9. Så är det att vara familjehem och jourhem

    Helena och Magnus vill hjälpa till och de tycker att det är trevligt med folk i huset. Sedan tre år tillbaka är de familjehem för barn som är i tonåren.

    Christine och Oskar är jourhem och tar emot barn som behöver akut placering. Att vara jourhem berikar dem och de känner att de gör något bra för Uppsala, där de bor.

    Läs intervjuer med två par som är familjehem respektive jourhem.

  10. Kontakt

    Vill du veta mer?

    Kontakta oss som jobbar med rekrytering av familjehem och jourhem.

    Besöksadress:
    Bolandsgatan 10

Nyheter om socialt stöd till barn, unga och familj

Se fler nyheter
  • Uppsala kommun söker dig som vill bli familjehem

    Har du en trygg livssituation och tid, engagemang och tålamod? Just nu finns det flera barn och ungdomar som behöver ett extrahem.

  • Jag bryr mig

    Att vara den som bryr sig är att ge omtanke och tid till någon som behöver lite extra stöd. Just nu söker vi avlösare, kontaktpersoner, ledsagare och stödfamiljer till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Så arbetar vi med socialt stöd till barn, unga och familj

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.