Innehåll
-
Om familjerådgivning
På familjerådgivning kan du och din partner få professionell samtalshjälp med målet att finna nya möjligheter och lösningar på problem och konflikter. Vi arbetar också med andra bekymmer i nära och viktiga relationer, exempelvis mellan vuxna syskon eller mellan föräldrar och vuxna barn. Vi träffar bara vuxna över 18 år.
Andra närliggande verksamheter
För frågor om umgänges- och vårdnadsfrågor, se Familjerättens sida
För bekymmer med fokus på barn och föräldraskap, se Familjeenheternas sida
-
Vanliga anledningar till att söka hjälp hos oss
Familjerådgivningens huvuduppgift är att arbeta med parrelationer. Ofta handlar det om att stärka parrelationen för att hantera övergångar i familjelivets olika skeden och förstå mer av sina egna eller andras upplevelser och reaktioner.
Vanliga anledningar att söka stöd hos oss är att ni som par behöver hjälp med att
- lyssna på och tala med varandra på ett bättre sätt
- bryta icke-hjälpsamma samspelsmönster
- bättre förstå och acceptera sig själv och sin partner
- hantera svårigheter och problem
- hitta tillbaka till närhet och intimitet
- få hjälp med utmaningar i att hantera nya familjekonstellationer
- få hjälp med att avsluta en relation på ett respektfullt sätt.
Utifrån vår statistik kan vi se att par i genomsnitt träffar oss för 3 till 5 samtal.
-
Olika former av familjerådgivning
Ni kan välja mellan mer traditionell familjerådgivning där ni har möjlighet att boka in flera samtal med samma familjerådgivare, eller att boka Ett Samtal i Taget (som vi förkortar till ESiT) där ni i första hand kan komma till oss för ett enda samtal.
Tillsammans med familjerådgivaren kommer du och din partner överens om arbetsformer och vad som är målet för samtalet eller samtalen.
ESiT vänder sig främst till par som på kortare varsel vill komma på endast ett samtal med familjerådgivare. ESiT kan mer betraktas som en konsultation där både par och rådgivare behöver fokusera på vad som är viktigast just nu.
Läs mer i Malmö stads rapporter:
Det här händer i första och ibland enda samtalet. (PDF, 661 KB)
-
Hjälper det att gå till familjerådgivning?
De flesta tycker faktiskt det. Doktor Ann-Marie Lundbladh har skrivit sin avhandling om effekterna av familjerådgivning. Hon fann att de flesta upplevde en klar förbättring i relationen efter kontakten med oss och att det också var förändringar som kvarstod över tid.
Avhandlingen Kärlek och hälsa, parbehandling ur ett folkhälsoperspektiv av Ann-Marie Lundblad (PDF, 62 KB)Även en utvärdering som gjorts vid Malmö stads familjerådgivning publicerad 2019 visar att par generellt upplever att familjerådgivning bidragit till en positiv effekt på relationen.
Några resultat
- De flesta som söker familjerådgivning är yngre familjer med barn
- Familjerna kommer från alla samhällsgrupper.
- Problemen som paren söker för har pågått under flera år.
- Före behandlingen beskrev paren allvarliga problem i äktenskaplig tillfredsställelse, allvarliga psykiatriska symptom hos både kvinnor och män, lika allvarliga eller allvarligare problem jämfört med kliniska grupper (patienter på psykiatrisk öppenvårdsmottagning, föräldrar till barn inlagda på barnpsykiatrisk klinik), kvinnorna skattade allvarligare problem än männen.
Efter behandlingen registrerades stora eller medelstora positiva förändringar i samtliga variabler. Kvinnor och män förändrades på likartat sätt och långtidsuppföljning visade bibehållna resultat.
Slutsatser
- Par som söker familjerådgivning har allvarliga relationella och individuella problem.
- Familjerådgivning bidrar till förbättrade parrelationer, bättre familjeklimat och bättre hälsa för individen.
- Familjerådgivning är ett viktigt folkhälsoarbete.
- Ur samhälls- och folkhälsoperspektiv bör goda behandlingsinsatser och preventiva åtgärder erbjudas speciellt för barnfamiljer.
- Med tanke på problemens omfattning var ev. behandlingsinsatsen inte tillräckligt omfattande. Fram för allt bör kvinnornas situation uppmärksammas.
-
Synpunkter
För oss är det viktigt att så säkert som möjligt få veta att ”hjälpen hjälper”. Därför behöver vi er feedback om både det som varit hjälpsamt och det ni inte varit nöjda med.
Berätta om ni tycker att ni fått hjälp av samtalen hos oss. Något ni saknade – något vi som rådgivare missade? Något ni uppskattade extra mycket? Skulle ni rekommendera andra att söka stöd hos familjerådgivningen? Självklart hanteras era synpunkter med sekretess och avidentifieras.
Vi vill gärna ha era synpunkter och reflektioner från er kontakt med oss. Mejla oss gärna på mejladress; scf.familjeradgivningen@uppsala.se
-
Familjerådgivarens sekretess
Familjerådgivare omfattas av absolut sekretess (OSL 26 kap 3§) detta innebär bland annat att vi inte för register över våra besökare och att vi inte skriver journaler.
Läs om absolut sekretess på Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd (mfof.se). -
Avgifter
Avgiften är 350 kronor per samtal som betalas med kort. Samtal som avbokas senare än inom 24 timmar debiteras med 350 kronor.
-
Boka tid
Boka familjerådgivning via telefon
Boka traditionell familjerådgivning via telefon. Vi har inte möjlighet att hjälpa er boka tider via e-post. Alla samtal på familjerådgivningen är 90 minuter.
Telefon: 018-727 14 40
Telefontid: måndagar och onsdagar 11.00–12.00.Boka ESiT-samtal (ett samtal i taget)
Boka ESiT-samtal via telefon. Tanken är att ni ska erbjudas en tid redan kommande vecka eller senast nästkommande vecka. Detta för att möjliggöra ett flöde för nya par som önskar just ett enda samtal hos oss. Alla samtal på familjerådgivningen är 90 minuter.
Telefon: 018-727 14 40
Telefontid: fredagar 9.00–10.00 -
Kontakt
Besöksadress
Vaksalagatan 6
E-post
scf.familjeradgivningen@uppsala.se
Telefon
018-727 14 40
Boka tid för samtal
Boka tid för familjerådgivning eller ESiT-samtal.