Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Skydda dig online.
Så döljer du ditt besök.
  1. I korthet

    Nexus är en stödverksamhet för dig som blir utsatt för hot eller våld av någon närstående. Det kan till exempel vara av din partner, en före detta partner eller av en släkting. Vem som helst kan bli utsatt för våld.

    Nexus hjälper också dig som har haft sex mot ersättning. Det kan handla om att du haft sex fysiskt eller online på ett sätt som inte känns bra för dig. Du kan ha fått eller blivit lovad till exempel pengar, saker, alkohol, eller droger i utbyte.

    Alla som arbetar på Nexus har tystnadsplikt.

    Nexus resurscentrum är hbtq-diplomerat.

    Om du vill dölja att du har besökt den här sidan behöver du rensa din webbhistorik.
    Läs hur du rensar din webbhistorik på uppsala.se

  2. Vad du kan få hjälp med

    Nexus erbjuder

    • rådgivning om din situation
    • samtal kring din säkerhet
    • skyddat boende
    • krissamtal
    • samtalsstöd
    • kvinnogrupp
    • praktisk hjälp kring till exempel boende och ekonomi
    • kontakt med hälso- och sjukvård eller psykiatrin
    • stöd till juridisk hjälp som brottsoffer
    • stöd i kontakt med Migrationsverket och andra myndigheter.
  3. Så går det till

    Du som har kontaktat oss blir erbjuden ett första samtal på plats eller via telefon. Du kan vara anonym under råd- och stödsamtalet. Under samtalet går vi igenom din situation, ditt behov av stöd och hur vi kan hjälpa dig.

    Nexus tillhör Uppsala kommuns socialtjänst och har möjlighet att fatta beslut om vilken typ av stöd just du behöver. Det kan handla om allt från stödsamtal till skyddat boende.

    Tystnadsplikt

    Alla som arbetar på Nexus har tystnadsplikt. Vi berättar inte för någon annan vad du har sagt till oss.

    Hbtq-diplomerat

    Nexus resurscentrum är hbtq-diplomerat.
    Läs om kommunens hbtq-arbete.

  4. Olika typer av våld

    Nexus hjälper dig som blir utsatt för våld av en person som du har en nära relation till. Alltså en person som du känner och står nära. Det kan till exempel var en pojkvän eller flickvän. Det kan också vara ett vuxet syskon, eller en förälder eller vän som utsätter dig för våld.

    Våld kan se ut på många olika sätt. Det kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt och hedersrelaterat.

    Här kan du läsa mer om olika typer av våld.

    Fysiskt våld är våld mot din kropp. Det kan vara att du blir knuffad, slagen och sparkad.

    Psykiskt våld kan vara att du blir skrämd och hotad. Det kan också innebära att personen som du har en nära relation till bestämmer att du inte får träffa din släkt och dina vänner.

    Sexuellt våld kan vara att din partner tjatar på dig för att ha sex när du inte vill. Det kan också vara att du blir tvingad att titta på porr eller att ha sex med andra personer.

    Hedersrelaterat våld och förtryck kan till exempel vara att du inte får träffa kompisar, använda sociala medier eller ha på dig kläder som du gillar. Det kan också vara att din familj och släkt inte låter dig plugga eller jobba med vad du vill. Hedersrelaterat våld och förtryck kan innebära att du inte kan vara ihop med en person du är kär i, gifta dig med den du vill, eller ha sex innan du gifter dig.

    Försummelse är att du blir hindrad från att få den hjälp du behöver. Det kan till exempel vara att du blir nekad att få mat, hjälp eller medicin.

    Materiellt våld är att någon har sönder eller förstör saker som är viktiga för dig.

    Ekonomiskt våld kan vara att någon inte låter dig bestämma över dina egna pengar. Du kan till exempel bli tvingad att förfalska din namnteckning och ge åtkomst till din telefon, mejl och bank-id. Du kan också bli tvingad att ta lån och krediter som du inte vill.

    Latent våld är när det finns ett underliggande hot om våld mot dig. Det kan kännas som att ”våldet hänger i luften” hela tiden och du kan känna dig rädd eller hotad. Det kan få dig att försöka anpassa dig efter den våldsamma personens humör för att undvika att bli utsatt för våld.

    Digitalt våld är att du blir utsatt för psykiskt och sexuellt våld via mobiltelefon, surfplatta eller dator. Det kan till exempel vara kränkningar i sociala medier eller att du får dickpicks skickade till dig. Det kan också vara kontrollerande sms eller att du blir övervakad via en app.

  5. Sex mot ersättning

    Har du haft sex mot ersättning? Hos oss på Nexus kan du som har haft sex mot ersättning få stöd och hjälp.

    Sex mot ersättning innebär att du har haft sex fysiskt eller online på ett sätt som inte känns bra för dig. Du kan sedan ha fått eller ha blivit lovad något i utbyte. Det kan till exempel vara pengar, saker, alkohol, droger eller boende.

  6. Stöd till anhöriga och yrkesverksamma

    Du som är anhörig till en person som är i behov av vår hjälp är välkommen att kontakta oss för stöd och rådgivning.

    Du som i ditt jobb kommer i kontakt med människor som är i behov av hjälp från Nexus, kan också kontakta oss.

  7. Kontakt

    Kontakta Nexus resurscentrum

    Öppettider:
    Måndag–fredag 09.00–16.00
    Lunchstängt 12.00–13.00

    Akuttid erbjuds varje dag.

    Besöksadress:
    Svartbäcksgatan 17

Nyheter om socialt stöd till barn, unga och familj

Se fler nyheter
  • Uppsala kommun söker dig som vill bli familjehem

    Har du en trygg livssituation och tid, engagemang och tålamod? Just nu finns det flera barn och ungdomar som behöver ett extrahem.

  • Jag bryr mig

    Att vara den som bryr sig är att ge omtanke och tid till någon som behöver lite extra stöd. Just nu söker vi avlösare, kontaktpersoner, ledsagare och stödfamiljer till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Så arbetar vi med socialt stöd till barn, unga och familj

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.