Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Allvarliga händelser såsom till exempel bränder i flerfamiljehus, olyckor eller våldsbrott kan påverka många människor. Kommunens krisstöd kan då sättas i gång för att hjälpa till tillsammans med polis och räddningstjänst och andra aktörer som arbetar med händelsen.  

    Om du har behov av att prata med någon efter en allvarlig händelse, läs mer om kontakt vid olyckor eller kris på uppsala.se

  2. Kommunens krisstöd

    Kommunens krisstöd är en organisation som träder i kraft då en större eller allvarlig händelse drabbat Uppsala. Krisstödet kan snabbt vara på plats och göra en bedömning av vilka behov som finns och för att stötta direkt och indirekt drabbade med råd och stöd.

    Kommunens krisstöd kompletterar våra vanliga verksamheter och beredskapsfunktioner vid kris, olyckor och andra oväntade händelser och ger stöd till drabbade människor. Bland annat är krisstödets uppgift att:

    • i det akuta skedet, lyssna och stödja personer och familjer som är i kris och i behov av stöd​
    • hjälpa de drabbade med i första hand praktiska saker som kontakt med anhöriga eller annat​
    • vara beredd på att följa med någon eller några av de drabbade till exempel till sjukhus eller hemort.​ 

    Kommunens krisstöd samordnas av socialförvaltningen.

    På Uppsala brandförsvars webbplats hittar du information om råd och stöd du kan få efter en olycka, uppsalabrandforsvar.se

  3. Stödcentrum vid allvarlig händelse

    Om personer behöver samtalsstöd även en tid efter att en allvarlig händelse har hanterats av samhällets resurser och kommunens krisstöd, kan kommunen i vissa fall aktivera stödcentrum. Till stödcentrum kan personer som påverkats av händelsen vända sig för samtalsstöd.

    När stödcentrum är aktiverat hittar du information här Vid en allvarlig händelse eller kris. Då publiceras telefonnummer till stödcentrum och en kort beskrivning av händelsen som skett.

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

  • Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

    De kommunala ordningsvakterna som rör sig runt resecentrum har fått ett nytt innovativt hjälpmedel. Bevakningskameror i Frodeparken upptäcker händelser och skickar notiser till ordningsvakterna vid avvikande situationer. Det gör att ordningsvakterna kan agera snabbare och därmed har bättre möjligheter att förhindra att brott sker.

  • Uppsala kommun står enade med Ukraina – 1 000 dagar efter Rysslands invasion

    I dag är det 1 000 dagar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Uppsala kommun fortsätter stötta Ukraina på olika sätt.

  • Snart kommer broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” hem i brevlådan

    En ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till samtliga hushåll i Sverige. Broschyren skickas ut 18-29 november. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som skickar ut broschyren. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.

  • Så arbetar vi med:

    Trygghet och säkerhet

    I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.