Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Ett växande näringsliv

Uppsalas näringsliv är som ett lagspel. Alla delar på och omkring spelplan måste leverera för att laget ska vinna. Näringslivsanalysen från Uppsala kommun visar hur delarna påverkar varandra och hur utvecklingen går.

Pyramiden 900p.png

Förenklat kan vi dela in Uppsalas näringsliv i tre delar: exportindustri, affärstjänster och vardagliga verksamheter. Delarna integrerar starkt med varandra, men påverkar på olika sätt tillväxten i antal arbetstillfällen.  

Exportindustrin

Exportindustrin i Uppsala består till stor del av life science-branschen. Den  genererar ekonomisk aktivitet (omsättning), men inte så många nya jobb och företag, vilket däremot de angränsande affärstjänsterna gör. 

Affärstjänster

Affärstjänster består av företagstjänster, företagsservice, IT, finans- och försäkring, partihandel och media. Exportindustri och affärstjänster har blivit viktigare för näringslivets tillväxt. Affärstjänsterna har en nära koppling till exportindustrin och deras utveckling följer den med viss fördröjning.

Vardagliga verksamheter

De vardagliga verksamheterna dominerar arbetsmarknaden i Uppsala, framför allt i antal anställda. De består till exempel av detaljhandel, utbildning, hälsa/sjukvård, besöksnäring, logistik, bygg och fastigheter, vatten och avfall samt energibolag. Utvecklingen följer i stort befolkningsutvecklingen. De utgör basen i näringslivet och får vardagen att fungera för boende, besökare och verksamheter. 

Näringslivsanalysen

Näringslivsanalysen är Uppsala kommuns översikt på utvecklingen av näringslivet. Analysen består av två delar:

  • Strukturdata som visar utvecklingstrender den senaste tioårsperioden samt dynamik och växelverkan mellan olika delar av Uppsalas näringsliv.
  • Konjunkturdata, som uppdateras fyra gånger per år. Utvecklingen jämförs med samma kvartal föregående år samt rullande årsmedelvärden där de fyra senaste kvartalen summeras för att få mer stabilitet i trenden. Dessa jämförs med motsvarande fyra kvartal föregående år.

 

I korthet 

Skapade jobb

982 nya jobb år 2023 innebär en avmattad tillväxt jämfört den starka återhämtningen efter pandemin 2021-2022. I snitt har det skapats 1 987  nya jobb per år 2010-2023, vilket är i nivå med det långsiktiga målet om 2000 nya jobb per år. Såväl den månadsvisa trenden som 12 månaders glidande medelvärde ligger för närvarande kring eller strax under 1 000 jobb per år, det vill säga under målet. Ekonomin är långsamt på väg ur lågkonjunktur. En konjunkturförstärkning förväntas 2025-2026 i takt med att riksbanken sänker räntan. Geopolitik, demografi och inflation utgör risker på nedsidan.

Sysselsättningstillväxt, aktiebolagen

Antalet anställda i aktiebolagen hade, trots lågkonjunktur, en stabil tillväxt om 3,6 procent år 2023, det vill säga antalet låg kvar på ungefär samma nivå som de två föregående åren. Ökningstakten var högre inom exportindustri (4,0 procent) och affärstjänster (4,6 procent) än inom vardagliga verksamheter (2,8 procent). Korrelationen med den övergripande BNP-utvecklingen gör det sannolikt att 2024 kommer vara ett svagare år.

Omsättningstillväxt, aktiebolagen

Efter två år med stark, inflationsdriven, tillväxt så ökade omsättningen bland aktiebolagen med endast 0,2 procent år 2023, som präglats av lågkonjunktur. Ökningstakten var lägre inom exportindustri (-2,4 procent) och affärstjänster (-3,2 procent) än inom vardagliga verksamheter (4,0 procent).

Balans mellan dag- och nattbefolkning

Antalet förvärvsarbetande (nattbefolkning 15-74 år) har ökat snabbare än antalet arbetstillfällen (dagbefolkning), vilket medfört att nettoutpendlingen från kommunen nu överstiger 6 000 individer. Ett ökat distansarbete är sannolikt en bidragande orsak, där Uppsala lockat fler nya invånare än nya arbetsplatser.

Tillväxt i privat sektor

Av de nya jobben 2010-2023 har 64 procent tillkommit i privat sektor, medan målet ligger på 70 procent. 64 procent av de nya jobben i näringslivet/aktiebolagen 2020-2023  kan relateras till exportindustri och affärstjänster, jämfört 32 procent 2010-2019. Vardagliga verksamheter fortsätter växa i takt med befolkningsutvecklingen, som avtagit.

Presentation av näringslivsanalysen

Fakta är hämtad från näringslivsanalysen som omfattar sysselsatta och företag verksamma i Uppsala kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån och Bolagsverket/Bisnode.

Ladda ner Näringslivsanalys december 2024 (PDF, 983 KB)

Är du intresserad av att få en fördjupad presentation av Uppsalas näringsliv eller har du frågor om näringslivsanalysen? Välkommen att kontakta Per Lundeqvist, enhetschef på näringsliv och destination, kommunledningskontoret Uppsala kommun: per.lundequist@uppsala.se