Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Målet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva som andra.

Insatser enligt LSS

Inom ramen för LSS finns tio insatser som ger dig stöd och hjälp i vardagen. Du måste själv ansöka om insatserna hos någon av kommunens biståndshandläggare.

Läs om LSS på lättläst svenska på fub.se.

Vem som har rätt till stöd och service enligt LSS

För att du ska ha rätt till stöd enligt LSS ska du ingå i någon av lagens tre personkretsar och ha behov av insatsen. Personkretsarna omfattar personer

  1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
  2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom
  3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och orsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

En biståndshandläggare konstaterar om du tillhör någon av personkretsarna, utreder vilka behov du har och kontrollerar att behoven inte tillgodoses på något annat sätt.

Om du inte tillhör någon av personkretsarna i LSS eller inte får den insats du har sökt enligt LSS kan du ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen för att få det stöd du behöver.

Individuell plan

Om du har blivit beviljad insatser enligt LSS har du rätt att få en individuell plan. Planen gör dig delaktig och ge dig möjlighet att påverka insatserna du behöver och önskar. Du bestämmer själv vad planen ska innehålla och vilka som ska vara med när den skrivs.

Om du vill ha en individuell plan, kontakta din biståndshandläggare.

Individuell plan LSS - lättläst (PDF, 135 KB)

Ansök om stöd och service enligt LSS

Kontakta kommunens biståndshandläggare eller sök via blankett.

Kontakta kommunens biståndshandläggare

Biståndshandläggning funktionsnedsättning
Uppsala kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
753 75 Uppsala
Telefon: 018–727 06 80
Telefontider: måndag, onsdag, torsdag och fredag 9.00–11.30. Tisdag 13–15.30.
E-post: omsorg@uppsala.se
Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2
Vi tar bara emot bokade besök.

Biståndshandläggning äldreomsorg
Uppsala kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
753 75 Uppsala
Telefon: 018–727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
E-post: seniorguide@uppsala.se
Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2
Vi tar endast emot bokade besök.

Du som skickar post till oss: kom ihåg att märka ditt kuvert med Biståndshandläggning funktionsnedsättning eller Biståndshandläggning äldreomsorg.

Nyheter om funktionsnedsättning

  • Så här tycker anhöriga till barn med NPF

    Vi ordnade en workshop med anhöriga till barn och ungdomar med NPF-diagnoser och liknande behov i våras. Det här blev resultatet.

  • Brukare leder vägen på Allt ljus på Uppsala

    Under våren 2024 inledde Destination Uppsala ett samarbete med kommunens LSS- verksamheter för att göra stadens evenemang mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Först ut blev den årliga ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, där brukare fick möjlighet att delta som guider och berätta om de spektakulära ljusinstallationerna.

  • Häng med på Kulturveckan 2024!

    Snart är det dags för Kulturveckan i Uppsala. Den 11–17 november kan du ta del av en mängd olika kulturupplevelser av, med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Se fler nyheter
  • Handla dagligvaror digitalt

    Det här är en lista på butiker där du kan beställa dagligvaror med hjälp av internet och få varorna levererade hem. Syftet med sidan är att underlätta digitala inköp för personer som har hemtjänst.

  • Bli en av oss

    Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

Så arbetar vi med funktionsnedsättning

  • Så arbetar vi med:

    Full delaktighet

    Uppsala kommuns verksamheter ska vara tillgängliga för alla människor. I dag finns det olika hinder som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar att delta i samhället på lika villkor som andra. Därför höjer Uppsala kommun nu sin ambitionsnivå och ska se till att kommunen är tillgänglig för alla som bor här eller besöker kommunen.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.