Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    I denna guide hittar du samlad information om stöd och bistånd till dig med funktionsnedsättning. Här finns också information om kommunens verksamheter inom socialpsykiatri.

  2. Sök stöd och kontakta kommunens biståndshandläggare

    Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd från kommunen. Du måste själv ansöka om det stöd du behöver.

    Sök stöd

    Du kan söka stöd

    • muntligen eller skriftligen
    • genom en god man eller förvaltare
    • genom din vårdnadshavare, om du är under 18 år.

    Sök stöd och hjälp - lättläst (PDF, 212 KB)

    Fyll i och skriv ut blankett för att begära stöd, LSS. (PDF, 261 KB)

    Fyll i och skriv ut blankett för ansökan enligt socialtjänstlagen. (PDF, 253 KB)

    Fullmakt för ombud

    Du kan ta hjälp av någon person du litar på i dina kontakter med kommunen. Det kan till exempel vara en anhörig eller en vän. Som ombud har personen fullmakt att representera dig. Du har alltid rätt att ha ett ombud.

    Fyll i och skriv ut blanketten Fullmakt för ombud i ärenden hos omsorgsförvaltningen (PDF, 211 KB)

    Så går ett möte till med din biståndshandläggare

    Biståndshandläggaren fattar beslut

    Det är kommunens biståndshandläggare som beslutar om du har rätt till stöd. Först gör handläggaren en utredning och samlar in uppgifter från dig. Handläggaren kan också behöva information från till exempel sjukvården och närstående. Handläggaren behöver ha ditt samtycke för att hämta in informationen. Alla uppgifter dokumenteras och är sekretessbelagda. 

    Om du får ett nej på din ansökan ska handläggaren förklara både skriftligt och muntligt varför du inte får den hjälp du har sökt.

    Överklaga ett beslut

    Om du vill överklaga ett beslut kan din biståndshandläggare hjälpa dig med det. Förvaltningsrätten prövar då kommunens beslut.

    Vill du sedan gå vidare kan du överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten. Högsta instans är Högsta förvaltningsdomstolen. Du måste skicka in ditt överklagande inom tre veckor, räknat från den dag du fick beslutet. 

    Film om hur det går det till när du besöker din biståndshandläggare i Stadshuset

  3. Förskola, skola och utbildning

    Om du eller ditt barn har en funktionsnedsättning som gör det svårt att delta i verksamheten i skolan finns möjligheter till extra stöd eller anpassad skola, beroende på vilken hjälp du behöver. Det gäller såväl barn och unga som vuxna som vill studera vidare.

    Stöd i studier

    Stöd i studier är ett projekt som vänder sig till dig som är 18–35 år och har en psykisk funktionsnedsättning. Genom projektet kan du få stöd att studera och ta dig igenom en utbildning. Stöd i studier bygger på metoden Supported Education.

    Stöd i studier på webbplatsen vardochomsorg.uppsala.se.

  4. Arbete och sysselsättning

    Om du har svårt att klara ett vanligt arbete på grund av din funktionsnedsättning, kan kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan tillsammans hjälpa dig att hitta en sysselsättning anpassad efter dina förutsättningar.

    Du kan till exempel få hjälp med färdtjänst, arbetshjälpmedel och coaching.

    Hjälp att få vid funktionsnedsättning.

  5. Boende

    Om din funktionsnedsättning gör det svårt för dig att bo i din egen bostad, kan du få hjälp på olika sätt. Vi kan till exempel anpassa ditt hem efter dina behov, eller så kan du få flytta till ett boende där det finns personal som kan hjälpa dig.

  6. Hälsa, sjukvård och rehabilitering

    Om du behöver hälso- och sjukvård, tandvårdsstöd, hemsjukvård eller rehabilitering, kan kommunen eller regionen hjälpa dig. Vem du ska vända dig till beror på dina behov och din situation. 

    Hjälp inom vård vid funktionsnedsättning.

  7. Kultur och fritid

    Alla har rätt till en meningsfull fritid. En funktionsnedsättning kan betyda att du behöver hjälp för att hitta och delta i aktiviteter som passar dig.

    Det finns träffpunkter och fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning.

    Fritid för alla är en webbplats där föreningslivet publicerar kultur- och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Finns också som facebookgrupp.

  8. Resor

    Om du på grund av din funktionsnedsättning behöver hjälp eller stöd för att kunna resa finns det olika sorters hjälp du kan få: 

    • Parkeringstillstånd för rörelsehindrade – Du som på grund av rörelsehinder har svårt gå kan söka parkeringstillstånd.
    • Färdtjänst – Du som har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik kan ansöka om färdtjänst.
    • Riksfärdtjänst – Du som har ett betydande funktionshinder som varit bestående under minst tolv månader kan ansöka om riksfärdtjänst för resor mellan kommuner i Sverige.  Kraven på riksfärdtjänst är högre än för färdtjänst. 
    • Bilstöd – Du som har ett funktionshinder kan ansöka om bilstöd för att köpa eller anpassa en bil efter dina förutsättningar. I vissa fall kan du också få bilstöd om du har ett barn med funktionsnedsättning. Det är Försäkringskassan som beslutar om bilstöd. 
      Bilstöd på Försäkringskassans webbplats
  9. Stöd i vardagen

    Kommunen kan erbjuda dig olika stödinsatser utifrån ditt behov för att du lättare ska kunna klara vardagen.

    Stöd i vardagen

  10. Lagar

    LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade
    LSS är en rättighetslag som ska garantera dig med omfattande och varaktig funktionsnedsättning goda levnadsvillkor. Du ska få den hjälp du behöver i det dagliga livet och kunna påverka vilket stöd och vilken service du får. Målet är att du ska ha möjlighet att leva som andra.

    Stöd och service enligt SOL, socialtjänstlagen
    Vissa delar av socialtjänstlagen handlar om funktionshinder. Kommunen ska ge personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och betydande svårigheter stöd så att de får möjlighet att leva som andra.

  11. Synpunkter och klagomål

    Om du inte är nöjd med den hjälp du får eller om du vill lämna andra synpunkter vill vi att du kontaktar oss. 

    Kontaktvägar för att lämna synpunkter och klagomål.

  12. Kontakt

    Kontakta biståndshandläggare om du har frågor som gäller din ansökan.

    Kontakta omsorgsförvaltningen om du inte är nöjd med den hjälp du får eller om du vill lämna synpunkter. Ta kontakt via webbformulär, telefon, e-post eller vanlig post. 

    Kontakta vård- och omsorgsförvaltningen

    Kontaktcenter i Stadshuset
    Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen.
    Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter

    Kommunens biståndshandläggare
    Du når kommunens biståndshandläggare för funktionsnedsättning och äldreomsorg via telefon eller e-post.
    Se kontaktuppgifter till kommunens biståndshandläggare

    Telefon (kommunens kontaktcenter):
    018-727 00 00
    Besöksadress:
    Stadshuset, Stadshusgatan 2
    Postadress:
    Uppsala kommun
    vård- och omsorgsförvaltningen
    753 75 Uppsala

Nyheter om funktionsnedsättning

  • Så här tycker anhöriga till barn med NPF

    Vi ordnade en workshop med anhöriga till barn och ungdomar med NPF-diagnoser och liknande behov i våras. Det här blev resultatet.

  • Brukare leder vägen på Allt ljus på Uppsala

    Under våren 2024 inledde Destination Uppsala ett samarbete med kommunens LSS- verksamheter för att göra stadens evenemang mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Först ut blev den årliga ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, där brukare fick möjlighet att delta som guider och berätta om de spektakulära ljusinstallationerna.

  • Häng med på Kulturveckan 2024!

    Snart är det dags för Kulturveckan i Uppsala. Den 11–17 november kan du ta del av en mängd olika kulturupplevelser av, med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Se fler nyheter
  • Handla dagligvaror digitalt

    Det här är en lista på butiker där du kan beställa dagligvaror med hjälp av internet och få varorna levererade hem. Syftet med sidan är att underlätta digitala inköp för personer som har hemtjänst.

  • Bli en av oss

    Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

Så arbetar vi med funktionsnedsättning

  • Så arbetar vi med:

    Full delaktighet

    Uppsala kommuns verksamheter ska vara tillgängliga för alla människor. I dag finns det olika hinder som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar att delta i samhället på lika villkor som andra. Därför höjer Uppsala kommun nu sin ambitionsnivå och ska se till att kommunen är tillgänglig för alla som bor här eller besöker kommunen.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.